Juss:

GÅR FRI FRA ERSTATNINGSKRAV: Eks-advokat Amir Mirmotahari. Foto: Heiko Junge / NTB) Heiko Junge

Vant frem i ny rettssak mot eiendomsselskap

Borgarting lagmannsrett frifinner den tidligere advokaten Amir Mirmotahari mot erstatningskrav fra Dampskipsbryggen AS.

Publisert

I 2019 ble eks-advokat Amir Mirmotahari dømt for å ha inngått avtaler om å drepe en tidligere klient og kidnappe et voldtektsoffer. Straffen ble ti års fengsel og inndragning av nærmere 750.000 kroner.

Dommen er anket og ikke rettskraftig.

Etter dette har Mirmotahari vært i flere rettstvister fra hans tid som daglig leder og styremedlem i Dampskipsbryggen AS. Selskapet eier en rekke eiendommer i Fredrikstad. I 2011 overtok Mirmotahari, sammen med sin tidligere kone Racha Maktabi, kontrollen over konsernet Dampskipsbryggen AS. Verdiene er bygget opp av Racha Maktabis far Reza Maktabi.

Den 7. juni 2017 varslet Skatteetaten bokettersyn av Dampskipsbryggen AS for årene 2011 til 2016. Bakgrunnen var at etaten mente at det var fradragsført utgifter som ikke var reelle. Totalt ble det foreslått økning i selskapets alminnelige inntekt for årene 2012 til 2016 med 3.704.000 kroner.

Selskapet ble ilagt tilleggsskatt og skjerpet tilleggsskatt med 20 prosent for årene 2012, 2014 og 2016. Tilleggsskatten utgjorde totalt 322.800 kroner og ble betalt av selskapet.

Dampskipsbryggen AS har krevd beløpet på 322.800 kroner erstattet av Mirmotahar, med grunnlag i reglene om styreansvaret i aksjeloven.

I dom av mars i fjor (se egen sak) konkluderte Fredrikstad tingrett med at det ikke foreligger ansvarsgrunnlag for de fremsatte krav etter reglene som styreansvar. Dommen ble anket av Dampskipsbryggen AS, og nå har Borgarting lagmannsrett kommet til samme slutning.

- Dampskipsbryggen har (…) etter lagmannsrettens syn ikke sannsynliggjort årsakssammenheng mellom eventuelle uaktsomme eller forsettlige handlinger av Mirmotahari og den ilagte tilleggsskatt.

Retten har vist til at Mirmotahari har forklart at de aktuelle fakturaene er reelle, og at han har understøttet dette med vitnebevis og dokumentbevis.

- Dampskipsbryggen har (…) etter lagmannsrettens syn ikke sannsynliggjort årsakssammenheng mellom eventuelle uaktsomme eller forsettlige handlinger av Mirmotahari og den ilagte tilleggsskatt, skriver lagmannsretten.

Borgarting lagmannsrett dømmer Dampskipsbryggen AS til å betale sakskostnadene til Amir Mirmotahari med 109.000 kroner. Fra før er Dampskipsbryggen AS dømt til å betale Mirmotaharis sakskostnader i tingretten.

I januar i år ble Mirmotahari tilkjent millionerstatning i en annen sak mot Damskipsbryggen AS. I denne rettssaken ble Mirmotahari tilkjent 2,2 millioner kroner i erstatning.

I mars må han stille som tiltalt i en ny, omfattende straffesak. Tiltalen omfatter en rekke forhold. Etterforskningen har avdekket flere tilfeller av fiktiv budgivning, og i henhold til tiltalen skal Amir Mirmotahari ha medvirket til handlingen som prinsipal for eiendomsmeglingsvirksomheten i Advokatfirmaet Pharos AS. Blant de andre tiltalepunktene er også flere tilfeller av lånebedrageri, eller forsøk på dette.

Powered by Labrador CMS