Aktuelt:

MAT: Dyrking av mat på taket av bygninger skal bli en storbyaktivitet.

Storbyene skal fylles med grønne tak

Dyrking av mat på tak har truffet en nerve i eiendomsbransjen. Nå skal takene i de største byene fylles.

Publisert

– Vi opplever at vår satsing på mat på tak virkelig har truffet en nerve hos utbygger, arkitekter, landskapsarkitekter og entreprenører som tenker bærekraft i praksis, sier Sigurd Boasson hos Mattak.

Sammen med Snøhetta og UiB gjennomførte anleggsgartnerbedriften Svein Boasson en mulighetsstudie, Dyrking av mat på tak i urbane områder, som et forskningsprosjekt med finansiering av forskningsrådet 2018/2019. Etter dette bygget firmaet ett fullskala mattak på et av sine tak sommeren 2019. Det høstet stor interesse og oppmerksomhet, med en jevn strøm av befaringer og besøk og mange positive tilbakemeldinger og omtale i fagtidsskrifter og presse.

– I 2020 begynte vi å levere grønnsaker, ulike salater, urter og spiselige blomster til byens restauranter, blant annet Michelin-stjerne restauranten Bare, Lysverket, Damsgård, Bekkjarvik gjestgiveri med flere, sier Boasson.

Skyter fart

Fra å være et sydspissprosjekt hos anleggsgartner Svein Boasson, der bærekraft, sirkulærøkonomi og grønn byutvikling er på agendaen, ble Mattak etablert som et eget selskap i november 2020.

– I vinter og frem til nå har vi gjennomført et 20-talls teams-foredrag for utbyggere og arkitekt- og landskapsarkitektkontor, så responsen på satsingen vår har vært overveldende, fremhever Boasson.

– Vi har allerede flere tak som nå skal bygges der vi har vært med fra tidlig i prosjekteringsfasen. Vi kan tilby våre kunder alt fra detaljprosjektering til bygging og drift. Vi er imidlertid opptatt av at brukerne må få et eierforhold til matproduksjonen og gjerne drifte det selv, med opplæring og oppfølging fra oss i starten. For kokker som er opptatt av bærekraft og nærhet til råvarene, vil høsting fra egen produksjon på et tak har stor betydning. Dette også bidra til godt arbeidsmiljø og god rekrutering, sier Christopher Haatuft, som driver noen av Bergens beste restauranter.

Bergens første mattak

For Bara Eiendom skal de bygge et 1.200 kvadratmeter stort grønt tak på Buen. Størstedelen av taket blir et naturtak med stor grad av biodiversitet, biologisk mangfold og tilbakeholdelse av vann. Det skal også bygges en takhage med oppholdssoner og matproduksjon. Her skal det dyrkes grønnsaker, salater, urter og spiselige blomster til byggets kantine. Bergens første profesjonelle mattak midt i byen.

– Rett over sommeren i år skal vi starte å anlegge taket til verdens mest bærekraftige møbelfabrikk for Vestre, The Plus, på Magnor. Her skal vi lage et naturtak/skogbunn på fabrikktaket ved bruk at stedlig jord som vi blander inn i vår egen jordmix. Vi skal også høste frø fra planter på området, dyrke disse frem og plante de ut til våren. Taket, som også har store arealer med solceller, vil vise natur og teknikk naturlig sammenflettet med et rikt biologisk utvalg, forteller Boasson, og avslutter:

– Det er mange spennende prosjekter på gang i norsk byggebransje, og vi skal i 2022 og 2023 skal være med å utvikle og bygge bærekraftige tak i alle de største byene i Norge.

Powered by Labrador CMS