Utvikling:

Arkitektene Turid og Kristen Bernhoff Evensen tegnet dette bygget for 60 år siden. Nå er det totalrehabiltert.

Staten rehabiliterte for 158 mill

Hovedkontoret til statsforvalteren er et landemerke i byen. Etter en sårt trengt rehabilitering er det nå åpnet.

Publisert Sist oppdatert

Statens hus i Vadsø i Finnmark sto ferdig i 1963, og som et symbol på statens vekst i etterkrigstiden har det blitt et landemerke. Arkitekturen er karakteristisk for samtiden, men eiendommen har hatt et stort behov for oppgradering.

Gjennom to års arbeid er hele innmaten revet og så bygd opp igjen i moderne stil med flere kontorlandskaper, multirom og sosiale soner. Det er ifølge en pressemelding lagt til rette for en aktivitetsbasert arbeidsplass.

– Statens hus er et godt eksempel på hvordan man gjennom gjenbruk kan redusere klimagassutslipp. I tillegg bevarer vi et viktig kulturminne fra gjenreisingen av Finnmark, sa kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik som foretok den offisielle åpningen denne uka.

Klimavennlig

– Det mest klimavennlige vi kan gjøre, er å bruke bygningene vi allerede har i stedet for å bygge nye. Å rehabilitere 59 år gamle Statens hus til ny bruk er et godt eksempel på dette, sier byggherredirektør Marius Tunstad i Statsbygg.

Hele rehabiliteringen er gjort i dialog med Riksantikvaren og Troms og Finnmark fylkeskommune.

· De grønne fasadeplatene er fredet og tilbakeført.

· Hovedtrapperommet er også vernet, og delvis tilbakeført blant annet med fargebruk.

· Taket og vinduene er skiftet ut, og de originale vindaugskarmene i teak er erstattet med accoya, som er acetylert furu uten miljøgifter.

Rehabiliteringa har hatt ei kostnadsramme på 158 millioner kroner.

– Dette er en gledesdag og et tydelig signal om fortsatt statlig nærvær lengst nord. Det er også en milepæl for embetet at vi endelig kan tilby våre ansette i Vadsø tidsriktige arbeidsplasser poengterer statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker.

Powered by Labrador CMS