Utvikling:

HØYHUSKLYNGEN: Lilletorget 1 inngår som en del av den fremtidige høyhusklyngen rundt Oslo S.

Slik er den nye planen for Lilletorget

Med Entras kutt i høyden fra 108 til 90 meter får den nye bebyggelsen et bruksareal på 42.600 kvadratmeter.

Publisert

I slutten av oktober sendte Entra ut pressemelding om at det blir vesentlige endringer i planforslaget for Lilletorget 1, som er naboeiendommen til Oslo Spektrum. Opprinnelig ønsket selskapet å oppføre bygget «Oslo Solar», som var tegnet med 27 etasjer mot nord og 16 etasjer mot sør. Av den nylige pressemeldingen fra Entra fremgikk det at byggets høyde ville bli redusert fra 108 til 90 meter, samt at et revidert planforslag ville bli sendt til Plan- og bygningsetaten i begynnelsen av november.

Opprinnelig forslag.

Nå har etaten mottatt det reviderte planforslaget. Der skisseres det et bruksareal på opptil 42.600 kvadratmeter, som hovedsakelig skal inneholde kontorer, men bestemmelsene stiller krav om forretninger og andre publikumsrettede formål på bakkeplan mot tilliggende torg.

Nytt forslag.

I tillegg reguleres et lavere bygg syd for Lilletorget 1. Dette vil romme atkomster til underetasjene til Oslo Spektrum og Lilletorget 1, felles sykkelparkering samt en utadrettet funksjon mot Vaterlandsparken, og kan totalt ha et bruksareal på 870 kvadratmeter.

Vaterlandsparken.

Mens det opprinnelige planforslaget skisserte en bygningsmasse på 48.600 kvadratmeter, er den foreslåtte samlede arealet over terreng nå på 43.470 kvadratmeter.

Plassen mot Vaterlandsparken (Vaterland torg) og del av Lilletorget inngår i planområdet for å kunne legge til rette for å utforme torgene på fotgjengernes premisser. For å kunne fjerne parkering på Vaterland torg, foreslås det at det under torget innpasses et anlegg for parkering av lastebiler og busser i forbindelse med arrangementer i Oslo Spektrum.

– Forslaget er utviklet gjennom en lang prosess, der miljømål og tilpasning i byområdet har vært vesentlig. Forslagsstiller har vurdert mottatte innspill og på bakgrunn av disse bearbeidet prosjektet underveis i planarbeidet, fremgår det av nytt planforslag.

Der påpekes det også at planprogrammets alternativ 1 var utformet med sikte på at nybygget kunne inngå som en del av høyhusklyngen i området.

– Den skrå takflaten og lite varierte fasader vil imidlertid kunne gi bygget en dominerende virkning. Samtidig ville det være nødvendig med fasadetiltak for å begrense fallvinder for å bedre lokalklimaet på bakkeplan. Forslagsstiller har derfor vurdert flere muligheter for endret utforming av nybygget, heter det i planforslaget.

Powered by Labrador CMS