NYTT SAMARBEID: Norsk Gjenvinning og Norsk Stål skal utvikle og etablere en industriell verdikjede for ombruk av konstruktivt stål. Are Strøm, divisjonsdirektør i Norsk Gjenvinning og Helge Runer, administrerende direktør i Norsk Stål. Foto: Bim Cornelia Kase
NYTT SAMARBEID: Norsk Gjenvinning og Norsk Stål skal utvikle og etablere en industriell verdikjede for ombruk av konstruktivt stål. Are Strøm, divisjonsdirektør i Norsk Gjenvinning og Helge Runer, administrerende direktør i Norsk Stål. Foto: Bim Cornelia Kase

Skal hente 100 tonn stål fra den tidligere amerikanske ambassaden

Norsk Gjenvinning og Norsk Stål inngår samarbeid for å utvikle og etablere en industriell verdikjede for ombruk av konstruktivt stål. Første prosjekt er den tidligere amerikanske ambassaden, hvor inntil 100 tonn brukt stål skal hentes ut og leveres til ombruk i et nytt bygg.

Publisert

– Klimagevinsten ved ombruk av konstruktivt stål er enorm, både i form av redusert energiforbruk ved omsmelting, men også med tanke på logistikken, sier Are Strøm, divisjonsdirektør i Norsk Gjenvinning (NG), med ansvar for gruppens selskaper innen riving og ombruk av bygg og byggematerialer.

Erfaringen fra det mest kjente pionerprosjektet innen ombruk av byggematerialer, Kristian Augusts gate 13 (KA13), gir et tydelig eksempel på miljøbesparelsen. Klimagevinsten knyttet til ombruk av stål ble beregnet til 97 prosent, sammenlignet med bruk av nytt stål. Dersom man legger tallene fra KA13-rapporten til grunn og erstattet 14 prosent av Norges totalforbruk av stål per år med ombruksstål, ville reduksjonen i CO2-utslipp utgjøre cirka 1 prosent av Norges totale årlige utslipp.

«Industriell revolusjon»

Strøm fremhever at de fortsatt er i startgropa når det kommer til ombruk av byggematerialer i bygg- og anleggsbransjen. I dag løses dette primært gjennom pilotprosjekter.

– Gjennom vår posisjon som Norges ledende innen riving håndterer vi enorme mengder riveavfall og byggematerialer. Ved å utnytte den solide erfaringen vi har opparbeidet i fagmiljøet internt, kan vi i stadig større grad spesialisere oss innen tjenester som knytter seg til rehabilitering og ombruk av bygg og byggematerialer, sier han og understreker at sammen med Norsk Stål, som er en ledende produksjons- og distribusjonsvirksomhet av stål, ønsker de å bidra til en «industriell revolusjon» innen ombruk av byggevarer.

– Den komplementære kompetansen, systemene og infrastrukturen, som disse selskapene har, er et fantastisk utgangspunkt.

Strøm får støtte av NGs nye konsernsjef, Astrid Skarheim Onsum. Hun mener denne avtalen er et godt eksempel på hvordan de i NG stadig oppgraderer gjenbruken av ressurser som tidligere var regnet som avfall.

– Vi sikrer allerede gjenvinning av ressurser i industrielle prosesser, som ved produksjon av nytt gipspulver til nye gipsplater. Nå tar NG det neste steget og blir en viktig bidragsyter innen ombruk av materialer i sin opprinnelige form. Det er et stort og viktig steg for sirkulærøkonomien, sier hun.

Samarbeid for å nå målene Den nye verdikjeden innebærer demontering, mellomlagring, testing og dokumentasjon – i tillegg til salg og distribusjon av ombruksstål, til nye byggeprosjekter.

– Vi er utrolig glade for å kunne inngå et samarbeid med en betydelig aktør i bransjen som er opptatt av å ivareta ressursene som allerede er produsert. Stål er allerede en sirkulær industri, men utslippene går ned ved å forlenge levetiden til produktene. Sammen har vi troen på at vi kan bidra til å betydelig redusere klimafotavtrykket i bygg. Ombruksstålet vil være et eksklusivt materiale til å begynne med, men vi ønsker å utvide porteføljen av produkter sammen med NG fortløpende. Vi håper denne samarbeidsavtalen vil bevise at det er mulig og like trygt å velge ombrukt stål. Det er også et mye mer klimavennlig alternativ enn å bruke nytt stål, avslutter Helge Runer, administrerende direktør i Norsk Stål.

Powered by Labrador CMS