DATASENTER: Her skal det bygges et stort datasenter, jobben starter neste år.
DATASENTER: Her skal det bygges et stort datasenter, jobben starter neste år.

Sikret seg 50 mål til fremtidig storutbygging

Green Mountain har signert en opsjonsavtale som sikrer dem mulighet til å realisere sine planer om å bygge et datasenter.

Publisert

Haugaland Næringspark i Gismarvik i Tysvær kommune et par mil sør for Haugesund, er et av Norges største ferdig regulerte næringsareal på 5.000 mål. Parken er tlrettelagt med grønn fornybar energi for fremtidens arbeidsplasser.

Green Mountain som er en av de største datasenteroperatørene i Norden, designer, bygger og drifter slike. De har store vekstambisjoner og ifølge en pressemelding er Gismarvik et av områdene de har vurdert lenge.

- Spørsmålet har vært tilgjengelighet på strøm, men dette blir forbedret betraktelig innen fem år med en ny planlagt transformatorstasjon som gir 500 MW til regionen. Vi kan likevel starte første byggefase så tidlig for 2022 slik strømsituasjonen er nå. Flere internasjonale selskaper er interessert, sier administrerende direktør Tor Kristian Gyland.

Hva opsjonsavtalen koster og hvor mye selskapet skal bygge for, sies det ikke noe om.

Det er den økende etterspørselen etter datalagring spesielt fra internasjonale aktører gjør at selskapet stadig ser på nye områder for videreutvikling.

- Norges verdibudskap om fornybar energi, lave strømpriser, stabile rammebetingelser og god fibertilgang klinger godt i deres ører. Vi ser også store muligheter til å samarbeide med annen type industri som skal etableres i området. Samarbeid hvor restvarmen fra datasenteret kan gjenbrukes i sirkulære prosjekter er spesielt aktuelt, påpeker Gyland.

Daglig leder Tiril Fjeld i Haugaland Næringspark ble etablert i 2007 ser et stort potensial i etablering av nye grønne industrier på området.

- Dette er helt i tråd med våre ambisjoner. Med infrastrukturen vår, kompetansen som finnes på Haugalandet og rikelig med tilgang på ren energi, vil vi være en god beliggenhet for et datasenter av denne typen, sier hun.