PROSJEKT: Dronningens gate 13 skal pusses opp.
PROSJEKT: Dronningens gate 13 skal pusses opp.

Selvaag vil ha flere boliger i Kvadraturen

Rehabiliteringsprosjektet blir pilot for BREEAM-NOR 3.0 som lanseres i 2022.

Publisert

– De mest bærekraftige byggene er allerede bygget, derfor trenger vi aktører som Selvaag Eiendom som går foran når det gjelder bærekraftig oppgradering av verneverdige bygg. Dette blir et foregangsprosjekt både med tanke på bærekraft og kvartalsutvikling i et område med mange kulturminne, og forvaltning av bygninger med vern, sier daglig leder Katharina Th. Bramslev i Grønn Byggallianse i en pressemelding.

Pakkhus, hotell, boliger og kontor

Selvaag Eiendom skal oppgradere Dronningens gate 13, en bygård fra 1880 i Kvadraturen i Oslo med røtter helt tilbake til 1643.

– Dette er det største kvartalet i Kvadraturen, med bygg fra mange epoker og høy kulturminneverdi, påpeker Emelie Tornberg som ansvarlig for strategi og planutvikling i Selvaag Eiendom.

I dag består mesteparten av de 17.845 kvadratmeterne av kontorer, men på 1800-tallet holdt Hotel du Nord til der - et av byens beste hoteller. Samt et av de typiske pakkhusene vi ser få igjen av i dagens Oslo. I dag er Riksantikvaren største leietaker. Allerede i fjor skrev Estate Nyheter om Selvaag Eiendoms planer med eiendommen de kjøpte av Ragde Eiendom i 2019.

Som pilotprosjekt for BREEAM-NOR 3.0 Bespoke får prosjektet tilgang til betaversjonen som lanseres i 2022. Prosjektet vil gi tilbakemeldinger på sine erfaringer, samtidig som Grønn Byggallianse stiller med kompetanse underveis. BREEAM-NOR Bespoke er en kategori som gjelder for ikke-standard byggeprosjekter, som publikumsbygg, døgninstitusjonsbygg og flere offentlige bygg.

Håper på eksempel til etterfølgelse

Rehabiliteringen starter etter planen i løpet av 2022/23. Planen er å løfte taket og få plass til flere boliger, samtidig som fasader beholdes uendret.

– Vi er glade for å videreutvikle denne rike kulturarven. Samtidig har bygget utviklingspotensial og bør oppgraderes for å møte dagens krav til energieffektivitet, nye formål og for å fremme økt byliv. Vi håper at BREEAM-NOR-prosessen kan hjelpe oss å ta gode og bærekraftige valg, samtidig som det også favner den kompleksiteten fremtidens utviklingsprosjekter vil ha med tanke på flerfunksjonalitet og ombruk i kombinasjon med fortetting, sier Tornberg.

– Vi håper at dette kan bli et eksempel til etterfølgelse, sier daglig Katharina Th. Bramslev.

Powered by Labrador CMS