Aktuelt:

SATSER: Kristian Ellertsen, gründer og daglig leder i &Hamlet Foto: Gustav Brandbyge

Satser på deleide luksushytter: – Vil redusere behovet for hytteutbygging

Norske hytter brukes kun 15 prosent av tiden, ifølge Prognosesenteret. Nå vil nykommeren &Hamlet selge eksklusive hytter og feriehus med opptil åtte eiere.

Publisert

I første omgang satser selskapet på fjellhytter i Norge og fritidsboliger i Spania. Selskapet skal selge hytter og hus fra rundt 20 millioner kroner og oppover. Tre til åtte eiere skal gå sammen om å eie den samme fritidsboligen, uten krav til vedlikehold og klare regler for bruk.

– Vi tar delingsøkonomien inn i hyttemarkedet. Vi vil legge til rette for at folk som for eksempel vil bruke fire millioner kroner på en hytte heller kan være med på å kjøpe et sted til 32 millioner kroner. Kostnaden ved å eie vil være den samme, sier Kristian Ellertsen, gründer og daglig leder i &Hamlet.

Hytteselskapet vil tjene penger ved å ta en mindre andel av salgssummen når andelene omsettes. For å gjøre deleide hytter enklere vil selskapet også ta seg av drift, vedlikehold og rengjøring av eiendommene.

Stortinget skal behandle forslag om å begrense nybygging av hytter i mars

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det nå 450.000 hytter i Norge. Samtidig viser tall fra Prognosesenteret at nordmenn i snitt bruker hytta 59 dager i året. Før pandemien var bruken enda lavere.

– Når de hyttene vi har brukes mer vil det redusere behovet for utbygging av nye. Økt bruk vil også være positivt for de som driver butikk i hyttekommunene. Hyttedrømmen står sterkt i den norske folkesjelen, men vi er overbevist om at neste generasjon hytteeiere er mer opptatt av bærekraft, sier Ellertsen.

Norsk institutt for naturforskning (NINA) presenterte før jul en rapport som slo fast at det er satt av områder på størrelse med 200.000 fotballbaner til nye hytter. Før mars skal Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget ta stilling til et representantforslag fra partiet Rødt om å begrense nybygging av fritidsboliger i utsatte områder, som for eksempel over skoggrensen.

– Debatten om de negative konsekvensene av hytteutbygging vil fortsette. Vi har en forretningsidé som vil redusere behovet for hytteutbygging. Istedenfor å innføre forbud og påbud gjennom politikken, bør vi heller starte med å legge til rette for å bruke de hyttene vi allerede har, sier Ellertsen.

Powered by Labrador CMS