FALL: Direktør Aslaug Koksviks tall er dyster lesning.

Salget av byggevarer stuper - og verre skal det bli 

Den kraftige bremsen i nybygg rammer proffmarkedet hardt.

Publisert Sist oppdatert

Det er kraftig tilbakegang i byggevarehandelen. I andre tertial 2023 falt omsetningen til byggevarehusene med 7,3 prosent i forhold til samme periode året før.

Og det er proffmarkedet står for alt, med et fall på 13,2 prosent. Privatmarkedet steg med 1,1 prosent, etter å ha vist negative vekstrater siden tredje tertilal 2021 ifølge en pressemelding.

Nedgang gjelder i de fleste deler av landet, men var klart størst i Innlandet, Viken, Vestfold og Telemark.

– Den kraftige bremsen i nybygg rammer proffmarkedet hardt, sier direktør Aslaug Koksvik i Virke Byggevarehandel.

Kombinasjonen av redusert kjøpekraft, renteoppgang, høye byggekostnader og svakere boligprisvekst fører til at langt færre byggeprosjekter igangsettes. Samtidig er det kraftig nedgang i salget av nye boliger. 

Dette mener Virke vil redusere etterspørselen etter byggevarer også i tiden fremover.

Verre og verre

Virke forventer at byggevarehandelen faller med 11 prosent i 2023 og 7 prosent i 2024.

– Selv om vi venter at privatmarkedet snur oppover fra andre halvår neste år, ligger det an til at proffmarkedet fortsetter å falle i 2024, påpeker Koksvik som også frykter for fremtidig kompetanse i byggebransjen.

– Hvis aktiviteten i byggevarehandelen og byggenæringen blir for lav, kan verdifull kompetanse og kapasitet forsvinne. De svake utsiktene tilsier større igangsetting av offentlige prosjekter innen en ramme som ikke legger press på renten, samt at det bør satses tungt på energieffektivisering særlig i eksisterende bygg, poengterer Koksvik.

Powered by Labrador CMS