RISØRSENTERET: Slik kan det nye senteret bli. Ill.: PV Arkitekter
RISØRSENTERET: Slik kan det nye senteret bli. Ill.: PV Arkitekter

Planer for kjøpesenter krympet kraftig

Kjøpesenteret som hadde tatt livet av handelen i Risør sentrum, blir ikke noe av.

Publisert Sist oppdatert

10.000 kvadratmeter kjøpesenter med store kjedebutikker, rundt 15 leiligheter og 285 parkeringsplasser i fjellet. Det var Porsgrunn-baserte Rose Eiendoms planer i 2007 på den drøyt fire mål store tomta etter Risør rutebilstasjon. Byggingen av det som ble døpt Risørsenteret skulle starte i 2009, men slik gikk det ikke og planene forble nettopp det. Blant annet har vært vrient å finne næringsaktører til prosjektet.

I 2012 snakket selskapet om 20 leiligheter og 3.000 kvadratmeter næring. Kommunen på sin side hadde lenge ønsket å samlokalisere sine helsetjenester i ett helsehus, og i 2016 vedtok bystyret å starte planlegging av dette i det eksisterende helsesenteret på naboeiendommen. Rådmannen fikk dermed ordre om å snakke samarbeid med helseaktørene og Rose Eiendom som da hadde gjort om planene til næringslokaler, omsorgsboliger og parkering i underetasjen.

LES OGSÅ: Kutter kjøpesenterdel for å få flere boliger

– Vedtatt reguleringsplan legger til rette for en høy utnyttelse. For å ivareta det arkitektoniske samt det å bygge i sørlandsstil vil jeg tro at en utnyttelse på 5.000 – 6.000 kvadratmeter bygningsmasse vil være riktig. I tillegg kommer parkeringskjeller for inntil ca 80 parkeringsplasser, svarte Rose Eiendom da rådmannen ville vite hvor mange kvadratmeter de så for seg.

I fjor solgte de selskapet Risørsenteret til Draupner Investeringer, et selskap med 44 aksjonærer per nyttår. De er nå i gang med grunnarbeider på den snaut 4,7 mål store tomta, men det som skal bygges blir ganske annerledes enn de opprinnelige planene.

– Det er tegnet leiekontrakt med REMA Franchise Norge på ca. 1.100 kvadratmeter i første etasje samt parkering i kjeller. Bygget klargjøres for oppføring av vanlige boliger over butikken, svarer eiendomsdirektør Hege K. Gjersvold Nygård i Borg forvaltning på spørsmål om hva som skal bygges.

LES OGSÅ: Solgte kjøpesenteret til et syndikat

– Risørsenteret skal stå ferdig våren 2020, og i tillegg til Rema blir det et mindre lokale som er avsatt til apotek, sier Gjersvold Nygård som også er daglig leder i Draupner Investeringer.

Hvor mye det vil koste å bygge senteret og antall kvadratmeter, vil hun derimot ikke ut med. Ut fra søknaden deres kommer det imidlertid frem at det er snakk om et næringsbygg på ca 3.151 kvadratmeter over to etasjer med parkeringsplasser i kjeller. Fordelingen er 1.050 kvadratmeter kjeller, 1.085 i første og 1.016 i andre.

LES OGSÅ: Bygger ut for å strupe handelslekkasjen

At det skal bli leiligheter over Risørsenteret stemmer ikke overens med kommunens godkjenning.

– Vi har behandlet og godkjent søknad på et toetasjes bygg med butikk i første og kontorer i andre. Kommunen snakket om omsorgsleiligheter i forrige runde, men den prosessen ble for komplisert og dermed lagt vekk, påpeker plansjef Heidi Rødven.

Hun sier også at det gjennom årene med dette prosjektet har vært snakket mye i lokalmiljøet om farene for massiv handelslekkasje fra byens småbutikker. Kommunen selv er den første til å fremheve kvalitetene med dagens handelstilbud.

– Det er mange ting vi er stolte av i Risør. Og en av dem er at det ikke er et kjøpesenter i flere mils omkrets. For hvem har lyst til å vandre rundt blant forutsigbare kjedebutikker, når man i stedet finne alt hva hjertet måtte begjære av fristelser og nødvendigheter midt i vår historiske trehusby, skryter de av på sin hjemmeside og ønsker velkommen til Norges vakreste kjøpesenter med små, enestående butikker.

LES OGSÅ: Mageplask etter krav på 20 mill 

Ifølge Rødven er faren for massiv handelslekkasje betydelig dempet.

– Det var nok mest i begynnelsen da det var snakk om å bygge et kjøpesenter der, frykten var at folk bare ville kjøre dit for å handle. Nå har den debatten dabbet av, selv om matbutikken på brygga neppe er så positive for denne etableringen, sier Rødven.