Utvikling

Håper dobling av arealet skal strupe handelslekkasjen

Aberdeen har store planer for kjøpesenter.

DOBLER: Frem til nå har innbyggerne i Nittedal valgt å handle det meste av de trenger utenfor kommunen. Det håper Aberdeen Asset Management å få gjort noe med, når arealet på Mosenteret dobles.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

– Både egne og eksterne markedsundersøkelser viser at handelslekkasjen fra Nittedal er stor. Vi ønsker med utvidelsen å utvikle et senter som tilfredsstiller de daglige behovene til innbyggere i regionen, sier Morten Doresius, eiendomssjef hos Aberdeen Asset Management, som eier senteret.

Et mer komplett senter
Aberdeen Asset Management kjøpte senteret i 2006. Siden den gang har de jobbet med planene om en utvidelse. Etter en over ti år lang planprosess med flere revideringer av planene, så er Aberdeen endelig i gang. Planene er godkjente og det er gitt igangsettingstillatelse.

– Vi er allerede i gang. Etter planene skal kjøpesenterdelen være ferdig i fjerde kvartal 2020, sier Doresius.

En av utfordringene har vært at mange reiser ut av kommunen – til Strømmen, Stovner eller Grorud, for å gjøre sine daglige ærender. Ved å utvide senteret fra 5500 kvadratmeter til cirka 10.000 kvadratmeter, håper Aberdeen å stanse mye av handelslekkasjen.

LES OGSÅ: – Ingen grunn til å skjære all handel over én kam

– Målet vårt er at Mosenteret skal bli et mer komplett og attraktivt lokalsenter. Her skal innbyggerne i Nittedal finne det meste av det de trenger for å oppfylle sine daglig behov. Det vil si at senteret får et noe større tilbud enn dagens utvalg. Senteret har i dag Coop Mega, Vinmonopol, Apotek 1, Sport 1 samt litt tekstil og mote. Planen er å få på plass et litt større utvalg innen spesielt tekstil/mote, men også noe mer faghandel. Det vil bli etablert et treningssenter på cirka 1000 kvadratmeter. Vi håper med det å stanse mye av den handelslekkasjen kommunen i dag opplever, sier Doresius.

Forsvinner over kommunegrensen
En analyse som ble gjort av Experian i 2011 bekrefter at handelslekkasjen er stor. Da ble halvparten av pengene som innbyggerne i Nittedal handlet for brukt utenfor kommunen.

– Ser man på det som ikke er dagligvarer, så er handelslekkasjen på rundt 90 prosent. Men om vi tar med dagligvarer, så var lekkasjen på rundt 50 prosent. Det er mange kommuner som har en lignende handelslekkasje, men det er uvanlig at så store kommuner som Nittedal har det, sier Bjørn Nygaard, som nå jobber i Prognosesenteret.

SE OGSÅ: Dette er retailtrendene for 2019

Han sier at en nordmann i snitt handler for mellom 80.000 og 90.000 kroner i året. I Nittedal bor det vel 24.000 mennesker, noe som gir en handelslekkasje på rundt én milliard kroner årlig.

– Ved å utvide senteret øker man kundepotensialet med 90 prosent. Mulighetene for å redusere handelslekkasjen er med andre ord store, noe som også vil slå gunstig ut i et miljøperspektiv. Dersom flere handler lokalt vil det få bort mye av reisingen ut av kommunen, noe som er med å redusere Co2-utslippene, sier Nygaard.

Både bolig og handel
Prosjektet er et kombinert handels- og boligprosjekt. Det betyr at det på toppen av det utvidede handelsarealet kommer 75 leiligheter. Denne delen av prosjektet utvikles av Seltor Bolig, som også er utførende entreprenør på hele utbyggingsprosjektet.

– Salget har vært en suksess fra ende til annen. Vi hadde en fantastisk salgsstart og solgte halvparten av leilighetene med en gang. Nå har vi startet byggingen, noe som har gitt en ny boost for boligsalget. Samlet er det nå solgt 54 av 75 leiligheter, og det er fortsatt to år til boligene skal overleveres, sier Tone Johansen, megler hos DNB Nybygg.

Mye av årsaken til at prosjektet har solgt godt har ifølge henne å gjøre med at det har vært et underskudd av sentrale leiligheter i Nittedal.

– Kjøperne er i hovedsak voksne som ønsker å bytte ut enebolig med lettstelte leiligheter, hvor de har alt i umiddelbar nærhet, sier Johansen.

LES OGSÅ: Handel: – Dette blir brutalt (+)

Bygge samtidig
Kjøpesenter og boliger bygges samtidig, men fordi boligene skal bygges på toppen av kjøpesenteret ferdigstilles de naturlig nok noe senere. Kjøpesenteret skal ferdigstilles til julehandelen i 2020, mens innflytting i de 75 leilighetene er planlagt i første kvartal 2021.

– Vi hadde byggestart på prosjektet første februar. Nå går alt slag i slag til frem til prosjektet ferdigstilles i første kvartal 2021, sier Christian Schøning, prosjektleder hos Seltor Bolig.

Han sier at samarbeidsklimaet mellom selskapene er veldig godt.

– Jeg har bare positive ting å si om Aberdeen, sier Schøning.

– Dette er et prosjekt vi er stolte av og som vi gleder oss til skal bli ferdig. Vi håper at nye Mosenteret vil være et positivt bidrag til innbyggerne i Nittedal, sier Morten Doresius.

Utradisjonelle aktører inn i kjøpesentrene
Play
Usbl kjøpte på Frysja (+)
Transaksjoner
Vika Project Finance kjøpte i Asker
Transaksjoner
Solgte 70 prosent umiddelbart (+)
Bolig
Fastlåst om infrastruktur-modeller for mva
Juss
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Blir løpt ned når de lanserer fond med dette (+)
Analyse
Eiendomsskatt for næringseiendom: Det lønner seg å prute
Juss
Investorene vil kjøpe mer eiendom
Aktuelt
Prøver på nytt med færre boliger (+)
Bolig

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.