INGEN KOLLAPS Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendom Nybygg forteller om et nybyggmarked som holder stand. Foto: Stig B. Fiksdal.
INGEN KOLLAPS Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendom Nybygg forteller om et nybyggmarked som holder stand. Foto: Stig B. Fiksdal.

Overrasket over nyboligsalget

DNB Eiendom melder om et nyboligsalg som holder seg godt. – Det er egentlig overraskende hvor mange som har kjøpt en ny bolig i denne perioden, sier Jørn Are Skjelvan

Publisert Sist oppdatert

I perioden 1. til 26. mars i år solgte DNB Eiendom 93 nye boliger. Til sammenligning var salget 165 i februar og 170 i januar. Dermed har nyboligmarkedet vært langt unna en kollaps.

– Det er egentlig overraskende hvor mange som har kjøpt en ny bolig i denne perioden, til tross for krigsoverskrifter i media og dopapirhamstring i butikkene, sier leder for DNB Eiendom Nybygg Jørn Are Skjelvan.

Han forventer at de gode prosjektene, som er riktig priset og ligger i populære boområder, fortsatt vil være attraktive i tiden fremover.

– Når renten i tillegg går ned, og bankene får økt fleksibilitetskvote mot blant annet avdragsfrihet, tror vi kjøperne vil være der, også i månedene fremover, sier Skjelvan.

De seneste årene har nybyggsalget vært bra, og Skjelvan melder om at man nå ligger med mellom 70 og 80 prosent utsolgt, til tross for at det er lang tid til ferdigstillelse i enkelte prosjekter.

– Fremdriften på de fleste byggeprosjekter er også i rute. I Oslo har markedet fått mer brems enn landet for øvrig de siste ukene, men det er som forventet og helt normalt. Når markedet snur, er det også Oslomarkedet som skyter først i været. Heldigvis er både nybygg- og bruktmarkedet behovsstyrt. Det vil si at de fleste kjøper og selger basert på et underliggende behov for mer eller mindre plass. Derfor ser vi nå at markedet er der, selv om mange økonomer har både formler og et fremtidssyn som er mer dystert enn som skjer i virkeligheten.