Aktuelt:

STOR KAPASITET: Kongressenteret i nye Oslo Spektrum skal gi plass til 3.000 mennesker.

– Oslo har tapt mange konferanser og kongresser

VisitOslo mener at Oslo med et nytt Spektrum kan utfordre de andre nordiske hovedstedene.

Publisert Sist oppdatert

Stiftelsen Norges Varemesse ønsker å fullføre eksisterende Oslo Spektrum «med det fullverdige kongressenteret Oslo trenger». Det skal gi plass til kongresser for opptil 3.000 mennesker i tillegg til kapasiteten som den eksisterende arenaen allerede har.

For å utnytte den sentrale lokaliseringen i knutepunktet ved Oslo S, og å sikre finansieringen, er kontorarealer en del av programmet for utbyggingen.

Forslaget er omstridt, primært fordi det foreslåtte høyhuset vil ha tilnærmet lik høyde som Oslo Plaza og Posthuset. Blant annet mener Byantikvaren at planforslaget går ut over tålegrensen for endring.

VisitOslo mener imidlertid at nye Oslo Spektrum «vil skape enorme ringvirkninger» for Oslo.

– Nye Spektrum er beregnet til å alene tilføre 191.000 overnattingsdøgn i Oslo, noe som vil skape ca. 700 nye arbeidsplasser i byen vår. Turistsesongen i Oslo er dessuten sesongvariert, med en opphopning om sommeren og mindre pågang om vinteren. Dermed er det en ekstra bonus at Spektrumkvarteret vil fylles året rundt. Oslo trenger mer helårsturisme. Det nye Spektrumkvarteret vil bidra til verdiskaping til byen vår året rundt, skriver VisitOslo i en høringsuttalelse til Plan- og bygningsetaten (PBE).

VisitOslo AS er et markeds- og kompetanseorgan for Oslo-regionen med ansvar for profilering av Oslo på vegne av besøksnæringen. Selskapet har aksjonær- og partneravtaler med 242 bedrifter, deriblant Thon Hotels, Scandic Hotels, Radisson og Gyro. Stiftelsen Norges Varemesse, som altså står bak planforslaget for Spektrum, eier 2,07 prosent av aksjene i VisitOslo.

Med et nytt Spektrum mener VisitOslo at byen ta opp kampen med København og Stockholm om konferanse- og kongressmarkedet.

– I dag er Oslo faktisk på siste plass blant skandinaviske hovedsteder. Men dersom stiftelsen Norges Varemesse får innvilget sine planer om å bygge et nytt konferansesenter med plass til 3.000 deltakere midt hovedstaden, vil Oslo være førstevalget for mange internasjonale konferanser og kongresser i årene fremover, heter det høringsuttalelsen.

VisitOslo mener at Oslo har tapt mange konferanser og kongresser de siste årene «fordi vi ikke har kunnet tilby fasiliteter midt i byen som mange ønsker».

– Med det nye senteret på plass, kan vi ta opp kampen og utfordre de andre nordiske hovedstedene. Primærfokuset er internasjonale aktører som per i dag ikke vurderer Oslo i det hele tatt.

– Flere kongresser betyr mer penger i kassen for Oslo kommune og byens reiselivsnæring. En kongressgjest legger i snitt igjen dobbelt så mye per døgn som en vanlig ferierende, det vil si 3.940 kroner per døgn.

Powered by Labrador CMS