VURDERER: Daniel Kjørberg Siraj forventer et dårligere år.
VURDERER: Daniel Kjørberg Siraj forventer et dårligere år.

Obos både vurderer og stopper nye boligprosjekter

Boliggiganten solgte 2.830 boliger i 2022 til 13,1 milliarder kroner. Men de rådende markedsforholdene får konsernet til å tenke seg om før de starter nye prosjekter.

Publisert

– Særlig siste halvår ble vesentlig mer krevende enn de fleste hadde sett for seg, med avventende kjøpere og lavere salg enn i 2021. Men vi opprettholder like fullt en høy byggetakt og igangsetting av nye boliger, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i en pressemelding.

Vel vitende om hvilket marked de nå opererer i.

– Det er klart at vi må vurdere en del prosjekter, og noen vil bli lagt på is. Om kjøperne ikke er der så kan vi ikke opprettholde et så stort byggetempo som vi har hatt de seneste årene. Vi er nødt til å ha en forsvarlig salgsgrad på et prosjekt før vi kan starte, poengterer han.

Allerede for to uker siden sa han til Estate Nyheter at han forventer at 2023 innebærer en kraftigere nedgang i nyboligsalget enn i 2022.

3,9 milliarder

I fjor startet han bygging av 4.579 boliger, og har nå 7.745 enheter under bygging til en verdi av 38,6 milliarder kroner. Salgsgraden er 62 prosent, noe Siraj anser som et akseptabelt nivå.

– Totalen er grei nok, men på de nyere prosjektene opplever vi det som mer krevende. Vi bør ha en salgsgrad på i alle fall 50 prosent før vi setter spaden i jorda. Byggekostnadene er en stor utfordring og de må ned i takt med at markedet er endret, påpeker han.

Og legger til:

– Et positivt signal er at revidert boliglånsforskrift synes å ha påvirket markedssentimentet i positiv retning. Nyboligsalget de seneste to ukene har vist en oppadgående trend, og helgens visninger tiltrakk seg mange interessenter. En klar bedring av nyboligsalget utover året vil ha stor betydning for byggetakten fremover, sier han.

Powered by Labrador CMS