NED: Prisen på brukte boliger har sunket den seneste måneden.
NED: Prisen på brukte boliger har sunket den seneste måneden.

OBOS-prisene ned 2,4 prosent

– Dette var overraskende og svakere enn ventet, sier sjeføkonom Sissel Monsvold.

Publisert

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt 2,4 prosent fra juli til august – en måned hvor prisene vanligvis stiger ifølge en pressemelding.

Prisfallet kommer etter sterk oppgang i juli. Det ble da solgt en høy andel små leiligheter med høyere kvadratmeterpris enn større boliger, dette bidro til å dra prisene opp.

Færre småleiligheter

I august var andelen mindre boliger lavere, det kan forklare noe av prisfallet. Monsvold understreker at endringen fra juli til august bør tolkes med forsiktighet fordi det ble omsatt relativt få boliger i juli. Sommeren sett under ett viser en ganske flat utvikling med en prisoppgang på 0,6 prosent. De tolv seneste månedene har prisene i hovedstaden steget 8 prosent. Så langt i år er oppgangen 6,8 prosent.

På landsbasis falt OBOS-prisene 0,7 prosent i august, mens de er 9,3 prosent opp de tolv siste månedene.

Høy aktivitet i august

Etterspørselen etter OBOS-boliger holdt seg høy også i august, og omsetningen var nesten like høy som rekordnivået fra august i fjor. Det ble omsatt flere boliger i august i år enn snittet de siste fem årene.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo. Kvadratmeterprisen var i august 74.200 kroner i Oslo-området og på landsbasis 65.209 kroner.

Svakt prisfall utover høsten

Ifølge OBOS tyder alt på at Norges Bank setter opp renten i september, så i desember og ytterligere et par neste år hvis den gode utviklingen i norsk økonomi fortsetter.

– Vi tror derfor prisene kan falle noe utover høsten. Det er også normalt sesongmønster. Neste år venter vi moderat prisvekst. Lavere arbeidsledighet og utsikter til noe høyere lønnsvekst, kan motvirke noe av prisfallet som følger av økte rente. God aktivitet og høy etterspørsel tyder også på at det går mot en myk landing i boligmarkedet. Tilbudet av bruktboliger synes å være på et ganske normalt nivå. Bruktboligmarkedet virker i det store og hele å være i god balanse, påpeker sjeføkonom Sissel Monsvold.

Powered by Labrador CMS