Nytt forslag til regulering

Publisert Sist oppdatert

Kommunen foreslår en mindre utnyttelse enn det eiendommens eier Storebrand har foreslått i sitt tidligere forslag for samme eiendom. 

– Storebrand har i sitt reguleringsforslag lagt inn en total sanering av kvartalet. Det betyr at vi river dagens bygningsmasse og bygger nytt. Forslaget medfører et kjempeløft og byfornyelse for et av Oslo viktigste områder, sier administrerende direktør Anders Berggren i Storebrand Eiendom.

– Vi ønsker å fortette kvartalet på en interessant og god måte, helt i tråd med byrådets ønsker om en fremtidsrettet og bærekraftig byutvikling rundt kollektivknutepunkter. Nationaltheatret er Oslos nest største kollektivknutepunkt, det betyr at vi utvikler disse eiendommene helt i takt med overordnede politiske visjoner. I tillegg skaper vi et fantastisk område med inkluderende og gode byrom, flott arkitektur, til glede for hele Oslos befolkning. 

Les også: Vil bort fra «frimerkeregulering»

Les også: Nye parkeringsregler på trappene

– Vi er i midlertidig helt ærlige på at dersom vi skal få til alle de kvalitetene vi ønsker oss i dette prosjektet, så må vi legge opp til et noe mer utvidet bygningsvolum i dette kvartalet, sier Berggren. 

Litt forenklet koster det 1 milliard kroner ekstra å rive dagens bygninger og bygge nytt, sammenlignet med bare å gjøre en innvendig renovering og beholde dagens bygningskropper. 

– For at vi skal kunne beslutte et nybygg trenger vi akkurat det arealet vi har foreslått i denne reguleringsplanen. Et redusert volum vil innebære at vi som forsikringsselskap ikke kan igangsette prosjektet. Vi er underlagt svært strenge krav hva gjelder bruken av forsikringstakernes penger. De skal blant annet investeres i eiendom på en langsiktig og bærekraftig måte, herunder følger krav om en forsvarlig avkastning.

Les også: Oslo kommune enig med Riksantikvaren

Les også: Ny kommuneplan for Oslo vedtatt

– Gir kommunens forslag det areal dere trenger?

– Det er mye bra i kommunens forslag som på mange områder er basert på våre innspill, men de har redusert byggehøyden, med en etasje – og i noen deler med to. Dersom det endelige vedtaket medfører en reduksjon av volumet slik Plan -og Bygningsetaten legger opp til, kommer vi ikke til å få realisert denne utbyggingen. 

– Hva skjer videre?

– Vi har stor tro på at dagens byråd er opptatt av byfornyelse og tiltak som skaper gode byrom, ikke minst i et prosjekt med svært høy miljøkvalitet på et av Oslos viktigste kollektivknutepunkt. Vi har tillit til at politikerne vil velge det kjempeløftet prosjektet innebærer for miljøet i Vika, og gi oss muligheten til å utvikle prosjektet i tråd med våre retningslinjer. Vår tillit skyldes ikke minst de kraftfulle miljøambisjonene de nye byrådspartiene er fanebærere for, sier sjefen i Storebrand Eiendom.

– Hvis prosjektet gjennomføres blir det også en fin forlengelse av den byreparasjonen vi har gjort i den første delen av Ruseløkkveien langs Vikaterrassen. Der har vi nå etablert et helt bilfritt miljø, fordi vi mener at dette er den måten vi bør tenke byutvikling på gjennom gode inkluderende byrom. Med det nye prosjektet på plass vil man kunne gå en bilfri rute fra Nationalteateret til Aker Brygge. Vi håper byråden deler denne entusiasmen sammen med oss, avslutter Berggren.

Les også: Setter stopp for utbygging i Bærum

Les også: – Bygg høyere og tettere

Les også: – Bør bli færre og større gårdeiere

 

Powered by Labrador CMS