Nye og konkrete tiltak lanseres

Publisert Sist oppdatert

Bygg21 oppsummerte status i et møte med kommunalminister Jan Tore Sanner rett før helgen.

– Byggenæringen er landets største. Bygg21 skal styrke bransjen på et bredt spekter av områder, sier styreleder Sissel Leire. 

– Vi jobber med to hovedfokus; styrking av samspillet i bransjen og samspillet med offentlige myndigheter.

– Er man i gang med konkrete tiltak?

– Ja. En serie aktiviteter inngår allerede i programmet, sier Bygg21s daglig leder Sverre Tiltnes. 

– Det første er arbeidet med neste steg i Fasenormen. Investor og bruker har de største interessene i sømløse og effektive prosesser, og presise vekslinger i utviklingsprosjektenes ulike steg. At roller og oppgaver er forstått er avgjørende for at jobben gjøres riktig på første forsøk og  at sluttproduktet samsvarer med opprinnelig bestilling og driftsfasens behov. Fasenormens neste steg lanseres på julaften!

Les også: Milliardrush for Bunde Bygg

Les også: Bygger nok et Powerhouse i Sandvika

– Bygg 21 jobber også med produktivitetsmåling, supplerer nestleder i styret, Stig Bech. 

– Gjennom synsing, enkelthistorier og en noe unyansert statistikk fra SSB etterlates inntrykk av at produktivitetsutviklingen i bygg og eiendom er svak. Bransjen oppfatter imidlertid dette annerledes, og etter hvert får man også faglig underlag for antagelsene. Nelfo´s tids- og frekvensstudie av elektrikerens arbeidsdag viser for eksempel høy produktivitet. 

– Bygg21 vil systematisk jobbe opp et kunnskapsgrunnlag gjennom gode samvirkende metoder for å måle produktivitet på virksomhetsnivå og bransjenivå. Testing av CII 10-10 er allerede i gang.

– Generelt er vi opptatt av formidling av best practice internt i bransjen, sier Bech.

– Vi har tro på at bransjeledere viser åpenhet om sin kunnskap, og gjennom faglig utveksling bidrar til en generell kvalitetsøkning. 

Les også: Vil endre plan- og bygningsloven

– Helt konkret er vi langt på vei videre med det vi betegner som et digitalt veikart, fortsetter Leire. 

– Den digitale hverdagen har sammen med dyktige BIM-pionerer, skapt gode grunnlag for norsk bygg og eiendomsnæring hva gjelder ønsket om å ta ut urealiserte potensial for produktivitetsvekst. Bygg21 vil være bidragsyter og tilrettelegger for et digitalt veikart for å gjøre bruk av digitale muligheter. 

Les også: Solid utvikling i Kruse Smith

Les også: Ny konkursrekord i bygg og anlegg

Det er antatt et potensial på 7-12 %, blant annet knyttet til: 

o Varesøk og logistikk. Fra bestilling til dokumentert leveranse registreres samme informasjon rundt 7 ganger. Digitaliserte varesøk og logistikk er viktig for effektivisering og motarbeidelse av svinn. Digitale informasjonsstrømmer vil gi relevant og original informasjon i den form bruker har behov for.

o Informasjonsmengden i prosjekter er 60 ganger større enn for 10 år siden. Digitale systemer som gjenfinner og bruker relevant informasjon, gjerne i automatisert løsninger, vil redusere kostnader og styrke konkurransekraften. 

o Automatisk regelsjekk: Man må jobbe for å kunne gjøre automatisk regelsjekk mot offentlige og private regler gjennom bruk av velutviklet BIM og andre digitale løsninger. BREEAM-NOR kommer med ny versjon i 2016. TEK kommer i ny versjon i 2017. Kanskje man må begrense seg til 20-40 % automatisk regelsjekk for disse versjonene. Målet skal være en fulldigitalisert plan- og byggesaksbehandling.

Les også: – Forslagene i skattereformen vedrørende avskrivningssatsene er deprimerende lesning

Les også: Bygge-Norge taper markedsandeler

– Kvalitet på utførelsessiden er også viktig- rett kunnskap på rett sted, sier Bech. 

-Utbyggere som ikke sikrer seg rett kompetanse på rett sted, tar en uforholdsmessig stor risiko knyttet til risikoen for svikt som følge av manglende yrkesfaglig kompetanse. 

– /3 av våre 200.000 håndverkere har ukjent kompetansen fordi arbeidsinnvandringen ikke har hatt en norsk ordning for å gjenkjenne de som har reell kompetanse, forklarer Tiltnes. 

– Dette er en situasjon som forsterker seg med 7.000 personer hvert år. Bygg21 samarbeider med BNL og Fellesforbundet om ordninger som styrker gode håndverkstradisjoner og seriøsitet. 

– Vi må heller ikke glemme myndighetenes rolle, sier Bech. 

– Senest 1. juni 2016 skal Bygg21 levere en rapport til myndighetene som omhandler hvordan samspillet med myndighetene – blant annet i planprosesser – kan bli bedre. Vi skal innen fristen levere praktiske og balanserte anbefalinger om effektive prosesser og fjerning av tidstyver i dialogen med det offentlige.

Les også: De styrer Bygg21

Les også: Nytt styre og nytt mandat for Bygg21

 Hva synes Sanner?

– Vi oppfatter at kommunalministeren deler våre ambisjoner, det viktige nå er konkrete tiltak, slik at vi innen 2020 kan oppfylle målet om 20 % reduserte byggekostnader, sier Leire.

– Og en ting: Bygg21 lanserer nå årets hyggeligste kurs – forkledd som julekalender. Dette er en gave til alle som er opptatt av en sømløs og presis informasjonsflyt i bygg- og eiendomsbransjen, sier Tiltnes. 

Kurset består av nano-leksjoner om Fasenormen Neste Steg – utviklet av NTNU/Prosjekt Norge for Bygg21, Norsk Eiendom, EBA og Difi. 

– Julaften deler vi ut kursbevis, lanserer Neste Steg, og trekker vinneren av en EL-sykkel. På Bygg21s hjemmesider (www.bygg21.no) kan alle gjøre som statsråd Jan Tore Sanner, og delta på kurset. En fin måte å holde tritt med våre beste prosjektmiljøer,  avslutter Tiltnes.

Les også: Langer ut mot byggebransjen

Les også: Studenter vil forvandle byggeplasser

 

 

 

Powered by Labrador CMS