NE kronikk: Moteriktig byutvikling?

Noe er på gang i norsk moteindustri, og nå vil handelsaktørene i Oslo presentere norsk mote.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Kommentar av Øystein Aurlien, Senterleder Paleet

 

I dag og i morgen går Oslo Runway av stabelen, en ny arena for å presentere en bransje i kraftig utvikling: norsk mote. Eventet har tiltrukket seg mye internasjonal presse, som blant annet magasiner som Vogue og Vanity Fair. De er nysgjerrige på hva som skjer her i Oslo, og har fått med seg at noe er i ferd med å skje i byen.

Moteindustrien internasjonalt er stor, og er av enkelte beskrevet som verdens fjerde største verdiskaper. Like fullt har ikke moteindustrien greid å ta helt av i Norge. Det har tradisjonelt vært lite investeringsvilje, og den politiske støtten har til dels også vært fraværende. Nå kan det virke som om noe er på gang, mye takket være et iherdig arbeid fra blant annet Norwegian Fashion Institute (NFI) og dets leder Gisle Mardal.

Sist uke skrev jeg en kommentar med tittelen “It’s good to talk”, og dette utsagnet kan gjerne også benyttes for å beskrive det som skjer med motebransjen i Oslo. Fra å jobbe fragmentert er det nå tatt initiativ til uformelle samarbeidsfora, der aktører som tidligere har sett på hverandre som konkurrenter møtes. Her deles erfaringer og vi diskuterer oss frem til felles retning for en levende by. Så når Oslo Runway går av stabelen i disse dager er både Eger, Steen & Strøm Magasin, Aker Brygge og Paleet med på å presentere hver sine designere. Disse handelshusene har alle vært gjennom omfattende fornyelser, og representerer alle det beste innen mote i Oslo, både internasjonal og norsk mote. Som handelsaktører merker vi alle en sterkt økende interesse internasjonalt, og derfor ønsker vi også å være med på å presentere norsk mote. Sammen.

Vi har alle et felles mål, om å få Oslos befolkning til å få øynene opp for hva som skjer i sentrum. De store eiendomsselskapene i sentrum jobber sammen med aktørerer som NFI, med VisitOslo, Oslo Handelsstands Forening, Oslo Business Region, og selvsagt Oslo Runway og ThisIsPR. Det er korte avstander i sentrum, og vi jobber for å gjøre sentrum mer tilgjengelig. Det gjør vi ved blant annet stå sammen om denne type arrangementer. Norsk mote er spennende, kreativ, seriøs, ambisiøs, bærekraftig, og mottar stadig økende internasjonal anerkjennelse.

Nå går vår neste utfordring til den politiske ledelse, både i Oslo og nasjonalt. Det bør legges mer til rette for at gründere for gode vilkår for å satse internasjonalt. Når store de store kulturinstitusjonenes bygg i sentrum de nærmeste årene skal tømmes, for flytting til både Bjørvika og Vestbanetomten, kan noen av disse øremerkes til institusjoner og gründermiljøer innen mote. Suksessen med både svensk og dansk mote skyldes sterk offentlig støtte i mange år, for å bygge opp moteindustrien i disse landene.

Vi er ikke så opptatt av bilene i sentrum, egentlig. Det er viktigere å få frem et mangfoldig og kreativt sentrum, som er langt mer enn både “Europas vinterhovedstad” og “Fjordbyen Oslo”.

Med ønske om en riktig god moteuke!

——————-

Kommentator er Øystein Aurlien. Han er Senterleder Paleet, KLP Eiendom.

Foto: Kristine Jakobsen

——————

NE kronikk er en ny spalte hvor aktører i og rundt eiendomsbransjen kommer med sine synspunkter/kommentarer på ulike tema innenfor by- og sentrumsutvikling.

 

Powered by Labrador CMS