Etasjen har sosiale soner med fantastisk utsikt

Nå er dette det viktigste for bedrifter i kontorfellesskap

Da Olav Thon Gruppen åpnet dørene til kontorfellesskapet Thon Flex i 2018, var det coworking, «free seating» og «clean desk» som var i vinden blant bedrifter, og særlig gründere. Nærmere fem år, og en pandemi, senere opplever hotell- og eiendomsmogulen en økt etterspørsel av den mer tradisjonelle løsningen, nemlig enkeltkontorer.

Etter at WeWork ble grunnlagt i New York på 2010–tallet, spredte coworking-konseptet seg som ild i tørt gress over hele verden, også i Norge. Buzzord som «free seating» og «clean desk» sto på alles lepper, og fremtidens kontorløsning for gründerspirer og startups var endelig oppdaget.

Så kom pandemien.

– Coworking-konseptet fikk juling under koronaen, først og fremst fordi fleksible leieavtaler, som kreves for å drive kontorfellesskap i dag, ble sagt opp over natten, forteller Jøran, direktør i Thon Eiendom.

Tross korona og strenge restriksjoner for bruk av arbeidsplassen merket Thon Flex lite til at leietakere av faste plasser i kontor forsvant. Etter pandemien opplever dem at etterspørselen etter enkeltkontor i fellesskap er økende.

Ønsker du å vite mer om Thon Flex https://thonflex.no/

Rune Semundseth, daglig leder i Business Mastering

Mindre plass

Det er flere grunner til at bedrifter nå går vekk fra det åpne kontorlandskapet, mener Jøran. Han peker på hybride kontorer som én forklaring:

– «Free seating»-konseptet skaper uforutsigbarhet, særlig for ansatte som starter dagen med å levere i barnehage eller på skole, og dermed ikke får en ideell plass å jobbe fra. Flere av tilbakemeldingene er også at leietakere tar til takke med mindre plass, da de ansatte ikke er på kontoret fem dager i uken.

Når det er sagt, understreker Jøran behovet for sosiale soner, kaffemaskinen og andre kjøkkenfasiliteter. Coworking, som sådan, har fortsatt et godt fotfeste i kontorleiemarkedet. I forlengelsen av kravene til et kontorfellesskap, har i tillegg sykkelparkering skutt fart på popularitetsskalaen i Oslo. Det er allikevel et kriterium som trumfer alt, ifølge Nenseth.

Etasjen har sosiale soner med fantastisk utsikt

Lokasjon på topp

– Vi opplever at lokasjon er nummer én på lista til bedrifter som søker seg til kontorfelleskap. Som en stor gårdeier er vi i en heldig posisjon, hvor vi kan leie ut attraktive kontorer med umiddelbar nærhet til alt fra kollektivtrafikk og butikker til kafeer og restauranter. Dette gjelder for alle våre kontorfelleskap, sier Jøran.

Business Mastering er én av tolv antall bedrifter som i dag sitter hos Thon Flex i Stenersgata 2. Rune Semundseth, grunnlegger og CEO i Business Mastering kan bekrefte at den sentrale beliggenheten veide tungt på vektskålen da de valgte kontorplass.

–For oss som er mye ute hos kunden og på hoteller, er det fint å kunne invitere kunder til våre sentrale kontorer de få dagene vi er på kontoret.

Samtidig setter vi pris på at Thon fasiliterer alt av møbler og utstyr, og at stedet er ryddig og fint innredet. At man kan nyte kaffen til utsikten over Oslo, er også et pluss, sier Rune.

Business Mastering jobber med kultur- og endringsledelse, og hjelper store og små bedrifter med å bedre kultur og internkommunikasjon. Når Rune får spørsmål om han synes «free-seating» påvirker kulturen til en bedrift, er dommen klar.

– Jeg tenker at åpne kontorlandskap ikke funker for å bygge bedriftskultur. Når man må være stille, og ta hensyn til andre bedrifter i samme rom, kan det hemme dynamikken som er nødvendig for å skape godt samhold og drive virksomhet. Jeg har selv sittet i et åpent kontorlandskap og foretrekker eget kontor, sier Rune.

Kan ikke stå igjen på perrongen

Å drive kontorfellesskap i 2022 krever fleksibilitet og kvalitet fra A til Å. Bedrifter stiller stadig større krav til utleier, reguleringer og politiske føringer former bybildet og et godt bærekraftig fotavtrykk er avgjørende for fremtidens byer.

– Kost-nytte er alltid på blokka for bedrifter, og særlig når man skal investere i nyere konsepter. For eiendomsbransjen er det ingen unntak, og derfor er viktig for oss å alltid justere oss etter markedet, sier Jøran, og avslutter:

– Samtidig viser etterspørselen av kontorfellesskap og coworking at konseptet ikke skal noen steder. Jeg tror det handler om å omstille seg raskt, følge med i timen og ikke stå igjen på perrongen når toget går. Det gjelder for alle som driver kontorfellesskap, da vi er mange aktører som kjemper om de samme leietakerne.

Powered by Labrador CMS