ØST: Elvekanten er det første store leilighetsprosjektet øst for Alta sentrum. Foto: EM1
ØST: Elvekanten er det første store leilighetsprosjektet øst for Alta sentrum. Foto: EM1

Milliardutbygging i nord

I årene som kommer skal det investeres hundrevis av millioner i flere store leilighetsprosjekter i og rundt sentrum. Byen blir aldri den samme igjen.

Publisert Sist oppdatert

Frem til 2000 gikk boligutviklingen i Alta ganske tregt, men så tok det av og siden har ingen sett seg tilbake. Avdelingsleder Lars Erling Lossius i Eiendomsmegler1 sier det ligner litt på en ketchupeffekt.

– Den forsiktige satsningen før besto i mye husbank og dens begrensninger, men så tok det for alvor av med boligprosjekter som ikke var borettslag. Utviklingen de siste 15 årene har vært en jevn og god, påpeker han.

Et av prosjektene han selger nå er Elvekanten som ligger bokstavelig talt på bredden av Tverrelva øst for sentrum. Den tidligere campingplassen skal gjøres om til boligfelt med åtte lavblokker og parkeringskjeller.18 av 41 leiligheter i første trinn er allerede solgt, prisene går fra 2,1 til 6,5 millioner kroner.

– De to første blokkene står ferdig før jul neste år. Kjøperne er lokale folk, både førstegangsetablerere og voksne mennesker som selger eneboligene sine. Elvekanten er det første store leilighetsprosjektet på denne siden av byen og vi er godt fornøyde med responsen, sier han.

LES OGSÅ: 78 prosent mer boligbygging i nord

Totalt blir det ca 150 leiligheter på Elvekanten, i et prosjekt som får en prislapp på nær 500 millioner kroner.

– Den lokale byggmesteren Geir Svendsen har planlagt dette feltet godt og legger opp til å bygge sammenhengende til uti 2025, sier Lossius.

På Bossekop vest for sentrum er prosjektet Havspeil i ferd med å reise seg. Her ved Altafjorden har Habil utbygging og entreprenør Harald Nilsen planer om å bygge ca 150 leiligheter. De to selskapene har samarbeidet lenge og både Byhagen og Kunnskapsparken i Alta på samvittigheten.

– Investeringen der blir noe høyere enn Elvekanten. Utbyggerne har fylt ut 30 meter i strandsonen, og de første 52 leilighetene blir innflyttingsklare i slutten av juni. Her også er responsen god – vi har solgt halvparten allerede, sier Lossius om leilighetene som koster fra 3,7 til 5 millioner kroner.

LES OGSÅ: Selger kliss nytt næringsbygg

Lossius selger også Altafjord Panorama, 16 leiligheter fra 2,7 til 6,3 millioner like ved Havspeil. Det er de lokale utviklerne Rolf Ingvald Wilhelmsen, Frode Andreas Wilhelmsen, Ulf Tore Isaksen og Edgar Olsen som står bak. Disse tre prosjektene er bare noen få i den lange rekka med boliger som allerede er bygd og skal bygges i Alta. Prestegårdsjordet som er det aller største av dem blir alene like stort som dagens sentrum. Der vil Opplysningsvesenets fond, COOP Finnmark og Roald Johansen Invest bygge en urban og attraktiv bydel.

– Dette området er en forlengelse av sentrum mot vest, og her ser utviklerne for seg nærmere 1000 boliger over de neste 30 årene. Første trinn i det som blir et veldig spennende prosjekt inneholder 65 leiligheter, sier Lossius.

I fjor ble Peab valgt som totalentreprenør på Alta omsorgssenter til rundt 600 millioner kroner. Nylig la selskapet ut en teaser på det fremtidige boligprosjektet Bekosvingen midt i sentrum.

– Der skal de bygge 90 leiligheter. Dessuten er det flere mindre prosjekter på gang i Alta, med færre enn 20 enheter i hver. Det er mye penger i omløp i byen og vi er inne i en spennende tid, sier megleren.

LES OGSÅ: Vil anlegge kolonihage på taket

Alta har hatt den høyeste prisveksten i Nord-Norge de siste fem årene, med 6,1 prosent vekst i boligprisene siste år. Grünerløkka i Oslo hadde til sammenligning 0,3 prosent vekst.

– Nå er prisene så høye her at første- og andregangsetablerere må følge den vanlige stien fra toroms og videre oppover i boligkjeden, understreker han.

– Er utviklerne i Alta bundet av jordvern som andre steder i landet?

– Situasjonen er ikke så ille her som i mange andre byer, men det er en evig kamp mellom politikere og landbrukskontoret. I sentrum handler det mye om å ta vare på de grønne lommene og der er det dessuten mulig å bygge seks etasjer. Ingen av de vi har jobbet for er på sju og åtte ennå, jeg tror nok det går en del år før det er aktuelt. Tross alt er det vanvittig med arealer og ta av her, slutter Lars Erling Lossius i Eiendomsmegler1.