STORT: Slik blir den nye fabrikken.
STORT: Slik blir den nye fabrikken.

Legger to milliarder i batterifabrikk med verden som mål

Vianode, et selskap eid av Elkem, Hydro og Altor, graver dypt i lommene når de henger seg på den norske batteriteknologien.

Publisert

Investeringen på rundt to milliarder kroner vil bidra til nye, industrielle arbeidsplasser og produksjon av kritiske batterimaterialer. Beslutningen er et viktig skritt i arbeidet med å etablere en komplett batteriverdikjede i Norge for det europeiske markedet, ifølge en pressemelding.

Fabrikken på Herøya Industripark i Porsgrunn kommune i Telemark skal produsere anodemateriale tilsvarende behovet til rundt 20.000 elektriske kjøretøyer i året innen 2024.

Kommer mer

Investeringen er første del av en større investeringsplan. Etableringen gjennomføres parallelt med forberedelser for den neste utbyggingsfase, som har som mål å levere batterimaterialer til to millioner elbiler per år innen 2030. Dette dekker en betydelig andel av det globale elbilmarkedet.

– Ved hjelp av solid støtte fra eierne Elkem, Hydro og Altor har vi lagt et solid grunnlag for å lykkes med å bli et ledende industriselskap innen avanserte batterimaterialer, produsert på en bærekraftig måte, sier fungerende administrerende direktør og arbeidende styreleder Asbjørn Søvik i Vianode.

Grafittmaterialene deres er visstnok produsert med opptil 90 prosent lavere CO2-utslipp enn dagens standardmaterialer. Materialene forbedrer egenskapene i batterier og skal ifølge pressemeldingen blant annet bidra til raskere lading, økt rekkevidde og lengre levetid. I tillegg forbedrer de visstnok sikkerheten og gjør det enklere å resirkulere batteriene.

Global etterspørsel

– Den globale etterspørselen etter batterier vokser raskt, drevet av det grønne skiftet. Samtidig er det ikke tilstrekkelig opptrapping når det gjelder produksjon av batterimaterialer. Europa står overfor en betydelig mangel på grafittmaterialer frem mot 2030, en utfordring vi har som mål å løse. Myndigheter og bilprodusenter er også i økende grad fokusert på bærekraftige verdikjeder og her har viet unikt utgangspunkt for å utgjøre en forskjell med vårt lave CO2-avtrykk, sier daglig leder Stian Madshus for Europa i Vianode.

Selskapet ble grunnlagt i 2021 og har i dag rundt 60 ansatte. Dagens investeringsbeslutning betyr at selskapet skal rekruttere rundt 100 nyansatte innen 2024. Med en potensiell investeringsbeslutning for en påfølgende fase, kan dette dobles til 300 ansatte innen utgangen av 2027.

Powered by Labrador CMS