Juss:

MVA-SPØRSMÅL: Det er flere hensyn utleiere må ta når det skal tilbys langtidsutleie av hotellrom, skriver Wiersholm-advokat Jacob Mjelde.
(Foto: Benjamin Stokke Johnsen)
MVA-SPØRSMÅL: Det er flere hensyn utleiere må ta når det skal tilbys langtidsutleie av hotellrom, skriver Wiersholm-advokat Jacob Mjelde. (Foto: Benjamin Stokke Johnsen)

Langtidsutleie av hotellrom og forholdet til MVA (+)

Omsetning og utleie av fast eiendom og rettighet til fast eiendom, herunder utleie til boligformål, er som kjent unntatt fra merverdiavgift. Dette innebærer for det første at slik utleie ikke skal faktureres med tillegg av merverdiavgift, og for det andre vil det ikke foreligge fradragsrett for inngående merverdiavgift på kostnader utleier pådrar seg i forbindelse med utleievirksomheten.

Publisert Sist oppdatert

Imidlertid omfatter ikke dette avgiftsunntaket omsetning fra romutleie i hotellvirksomhet og lignende virksomhet. At slik utleie er avgiftspliktig innebærer at romutleien skal faktureres med tillegg av merverdiavgift. Virksomheten har samtidig fradragsrett for inngående merverdiavgift på kostnader som pådras i forbindelse med utleievirksomheten, herunder blant annet oppføringskostnader.

Gjennom den pågående koronapandemien har vi sett at stadig flere hoteller har hatt behov for å utvide sitt tilbud av tjenester til også å tilby langtidsutleie av hotellrom, f. eks. til studenter, men også til andre.

Enkelte aktører kan ønske at utleieforholdet ikke bedømmes som avgiftspliktig utleie i hotellvirksomhet og lignende virksomhet ettersom slik utleie må faktureres med tillegg av merverdiavgift. Kundegruppen er gjerne studenter og andre privatpersoner som ikke har fradragsrett, noe som medfører at det endelige leievederlaget blir dyrt å håndtere.

Med Estate Pluss får du tilgang til alle PLUSS-sakene med ekstra innhold. Estate PLUSS er vår utvidede redaksjonelle satsning, og kommer i tillegg til vårt eksisterende innhold.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 bruker
NOK 449,- pr mnd.
Faktureres kun årlig.

Bestill her

2 brukere*
NOK 798,- pr mnd. / 399 pr bruker. Faktureres kun årlig.

Bestill her

3 brukere*
NOK 1 047,- pr mnd. / 349 pr bruker. Faktureres kun årlig.

Bestill her

Ønsker dere flere enn 3 brukere?Bestill her

* Antallet brukere i abonnementet er låst og splittes ikke opp.