Juss:

MANGEÅRIG HUSLEIESTRID: Ihus-kontoret Frogner Franchise AS leide disse lokalene på gateplan i Frognerveien, men ble kastet ut på grunn av manglende husleiebetaling. Foto: Google

Krevde halvannen million kroner fra iHus-gründer – ble tilkjent 90.000 kroner

Og må i tillegg betale motpartens sakskostnader på 211.000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av mars måtte iHus-gründer Geir Ole Reiakvam møte i Oslo tingrett, hvor han var saksøkt for utestående husleie fra Frognerveien Eiendomsmegling. Meglerkontoret hadde i en årrekke lokaler i Frognerveien 30, som siden 2016 har vært eid av en eiendomsinvestor.

iHus-kjeden fikk økonomiske utfordringer i 2016. Dette gikk igjen ut over utleieren, som ikke fikk det som var avtalt i leiekostnader. Frognerveien Eiendomsmegling ble kastet ut fra kontorene i oktober 2017, og siden har Reiakvam og utleieren kranglet om husleierestansen i leieforholdet.

Estate Nyheter omtalte i 2018 feiden mellom de to (se egen sak), hvor det av artikkelen fremgår at utleieren valgte å gå etter Reiakvam personlig da iHus-kjeden falt sammen. Etter dette har utleieren uten hell kjørt prosesser mot Reiakvam i Oslo byfogdembete og forliksrådet i Oslo.

Sentralt står en forliksavtale mellom partene, som heller ikke ble oppfylt fra iHus-selskapene.

Utleieren mener Reiakvam skylder ham 1.570.000 kroner, og har valgt å gå etter iHus-gründeren personlig. Utleieren begrunner dette med at Reiakvam har opptrådt erstatningsbetingende uaktsomt/forsettlig i rollen som enestyre i flere av iHus-selskapene, herunder Frognerveien Eiendomsmegling, MTH Invest og iHUS Franchisedrift.

I den ferske dommen fra Oslo tingrett, fremgår det at utleierens prosessfullmektig, advokat André Standberg, mener Reiakvam handlet uaktsomt da han på vegne av Frognerveien Eiendomsmegling inngikk leieavtalen med utleieren.

- Leieavtalen medførte at selskapet påtok seg en betydelig forpliktelse og Reiakvam måtte vite at selskapet ikke kunne innfri denne forpliktelsen, anførte Standberg under hovedforhandlingen.

Reiakvam hevder kravet er foreldet. Under rettssaken anførte Reiakvams prosessfullmektig, advokat Sigurd Vestrheim, at «fristavbrytende skritt ble først tatt i september 2021, mer enn fire år etter at kravet oppsto og godt og vel tre år etter at (utleieren) første gang varslet om styreansvar».

- Kan ikke holdes erstatningsansvarlig

Oslo tingrett er enig i at kravet er foreldet.

- Retten er kommet til at Reiakvam ikke kan holdes erstatningsansvarlig for tapet (utleieren) ble påført da leietakerselskapet og garantiselskapene misligholdt sine forpliktelser under leieavtalen, fordi kravet etter rettens syn er foreldet. Det er derfor ikke nødvendig for retten å gå nærmere inn på vurderingen av om Reiakvam opptrådte uaktsomt eller ikke i rollen som enestyre i de tre selskapene, skriver Oslo tingrett i dommen, som kom denne uken.

Oslo tingrett skriver at utleieren ble kjent med, eller i alle tilfeller burde blitt kjent med, både tapet og forholdene som kunne begrunnet Reiakvams ansvar for tapet, allerede i 2017.

- Foreldelsesfristen knyttet til kravet på tapte leieinntekter begynte dermed å løpe senest i slutten av 2017. Når fristavbrytende skritt overfor Reiakvam først ble tatt i september 2021, var kravet dermed allerede foreldet.

Retten mener imidlertid at vilkårene for erstatning foreligger med hensyn til et tap på totalt 89.950 kroner, som utleieren ble påført ved fremsettelse av konkursbegjæring overfor Reiakvams selskaper. Reiakvam er etter rettens syn erstatningsansvarlig overfor utleieren for dette beløpet.

Utleieren fikk dermed med seg en erstatning på 89.950 kroner ut av Oslo tingrett.

Men siden Reikvam fikk medhold i det vesentlige i rettssaken, ble utleieren dømt til å betale Reiakvams sakskostnader på 211.250 kroner. Regnestykket havnet dermed solid i minus.

Dommen er ikke rettskraftig.

Powered by Labrador CMS