Aktuelt:

ENDRINGER: Korona har blant annet ført til at mange nordmenn ønsker å bo mer naturnært. Dette er JMs prosjekt Tunet på Langhus Gård.

Korona gjør at vi krever andre typer boliger

En av Nordens ledende prosjektutviklere av boligområder lanserte tidligere i sommer sitt nordiske boligbarometer. Meningen er å kartlegge hvordan vi ønsker å bo i fremtiden.

Publisert

JMs boligbarometer kartlegger holdningene til 4.500 respondenter i Norge, Sverige og Finland. De 1.500 svarene fra Norge viser at vi skifter flere prioriteringer som følge av pandemien, blant annet ved å vektlegge større boenheter, smarte tekniske løsninger, og miljøvennlige boliger.

- Pandemien har ført til utstrakt bruk av hjemmekontor og flere får mulighet til å delta i arbeidslivet hjemmefra. Resultatene fra boligbarometeret tyder på at det vil påvirke både hvor og hvordan vi ønsker å bo i fremtiden, melder den svenske boligprodusenten JM på sine nettsider.

Maria Sandell som er bærekraftsjef i JM-konsernet tror på store endringer.

- Jeg tror mennesker er villig til å endre mye for å kunne leve mer bærekraftig. Innen de neste ti årene vil vi trolig se endringer som vi ikke vet om i dag, fordi utviklingen går så raskt, sier hun i rapporten.

Attraktivt

Bærekraftrapporten viser blant annet at hva som er ansett for å være en attraktiv beliggenhet er blitt endret i året som har gått.

- Flere blir positive til å flytte ut av bykjernen for å være tettere på naturen, noe vi spesielt ser blant de som har hatt hjemmekontor. 60 prosent av de med hjemmekontor er villig til å nedprioritere sentral beliggenhet for å få flere kvadratmeter å boltre seg på. 23 prosent mener det motsatte, heter det.

Dette betyr at det kan bli flere om beinet i områdene rundt storbyene hvor det er mulig å pendle inn til bykjernen.

Smarte og større

Flere boligkjøpere forventer at fremtidens boliger må svare på kriterier som energieffektivitet, smart teknologi og bidrar til positive helsegevinster.

- Bærekraft er en viktig del av smarte hjem. Termostater som senker varmen når vi sover, dusjmunnstykker som blir røde når vi har dusjet for lenge, eller vaskemaskiner som starter når solcellene dine genererer strøm. Det kan gi store effekter for både økonomien og miljøet, sier Carl Olofsson som er BIM-leder i JM Sverige.

Ny, smart teknikk blir med andre ord viktigere med utbredelsen av hjemmekontor. Nordmenn er dessuten mer positive til digitalisering på hjemmebane enn svenskene og finnene. 42 prosent anser den teknologiske utviklingen på boligfronten for å være spennende. I Sverige og Finland er andelen henholdsvis 37 og 17 prosent.

Nordmenn etterspør altså mer teknologisk innrettede boliger relativt til våre naboland, skal vi tro JM.

57 prosent sier at det blir veldig eller ganske viktig at hjemmet har integrert digital teknikk. Det ligger også en forventning i at digitale hjem skal bidra til innsparinger for husholdningene, for eksempel gjennom strømregulering og ladeinfrastruktur for elbil. I tillegg er det ikke overraskende at flere ser behovet for raskt og stabilt internett nå som hjemmekontoret er kommet for å bli.

Høyteknologi og grønt

- Boligbarometeret viser at vi må forberede oss på varige endringer med hensyn til størrelse og beliggenhet, og at fremtidens boliger må moderniseres i tråd med ønsker om lavere klimautslipp og positive helsegevinster. For eksempel er nærhet til naturen mer viktig ettersom flere bli mer helsebevisste. Nordmenn er opptatt av at hjemmet skal være et sted for rekreasjon, noe som gjenspeiler et ønske om naturnære omgivelser og at hjemmet skal bestå av materialer som ikke går på bekostning av helsen, melder konsernet.

Et eksempel på hvordan utbyggere vil kunne tilpasse seg et slikt ønske er å foreta mer tilpasninger rundt naturområdene når nye boliger skal bygges ut, fremfor å jevne alt med jorden.

Klimabevissthet

Bærekraftige byggematerialer, effektive systemer for å regulere strømforbruk og systemer for kildesortering vil altså bli en nødvendighet i fremtidens boliger. Blant nordmenn svarer 2/3 at de er opptatt av at deres bolig er utbygd i samsvar med minimal klimapåvirkning. Det betyr at utbyggere fremover må bli mer klimabevisste når de bygger nye boliger.

- Fremover vil mer kunne skje automatisk og arbeide i bakgrunnen for oss for å forenkle livet. Installasjoner i hjem og bygninger kan melde fra om feil selv, lys og inneklimaet kan tilpasses etter livsstilen vår, og når vi låser døren, går hjemmet inn i sparemodus samtidig som heisen kommer, poengterer Johan Wiksell som er ansvarlig for intelligente hjem i konsernet.

JM er en av Nordens ledende prosjektutviklere av boliger og boligområder. Konsernet omsetter for cirka 16 milliarder svenske kroner.

Powered by Labrador CMS