ATRIUM: Sik ser AMB Arkitekter for seg prosjektet i Vennesla.
ATRIUM: Sik ser AMB Arkitekter for seg prosjektet i Vennesla.

Kjøpesenter og boliger i fem etasjer

Kommunen godkjente områdeplanene for et ett år siden, nå er Svendsengruppen i gang med detaljene.

Publisert Sist oppdatert

Handelslekkasjen fra Vennesla til Kristiansand to mil lenger sør er stor, rundt regnet 400 millioner kroner årlig. Om 20 år er verdien doblet. Dette kan stoppes, eller i alle fall begrenses med planene om et kjøpesenter i Vennesla sentrum, som det lokale familieselskapet Svendsengruppen har knadd på en stund.

For noen uker siden sendte AMB Arkitekter inn planinitiativet deres til prosjektet Atrium på ei drøyt 15 mål stor sentrumstomt der det nå er parkeringsplasser og noen småhus. Opprinnelig ville de bygge åtte etasjer, men det sa kommunen nei til. Planen viser et senter med tre blokker i opptil fem etasjer oppå en felles grunnetasje.

LES OGSÅ: Krympet kjøpesenterplaner kraftig

– Dette blir et lokalsenter med i underkant av 15 butikker og servering i første etasje, kontorer i andre og rundt 70 leiligheter over der. Totalt blir det ca 16.100 kvadratmeter der forretning utgjør ca 9.000 kvadratmeter. Dette inkluderer nabobygget som vi også eier, sier Daniel Svendsen som ser for seg byggestart allerede neste år.

– Vi håper å kunne bygge alt i ett, men er åpne for flere trinn avhengig av salget. Det er behov for både butikker og boliger i Vennesla sentrum. Og beliggenheten i gågata midt i sentrum bør være attraktiv for både butikker og boligkjøpere, påpeker han.

LES OGSÅ: Mer boligareal, mindre kjøpesenter

– Kan butikkdelen deres demme opp for handelslekkasjen?

– Vi ønsker selvsagt å begrense den så mye som mulig, og selv om Sørlandssenteret ligger tjue minutter unna med bil, tror vi at Atrium er et riktig grep. Vi allerede i dialog med flere aktører med tanke på butikketablering, poengterer han.

Hva herligheten vil koste ønsker Svendsen ikke å kommentere.

Parkeringen i Atrium skal for det meste skje i kjelleren, og på taket vil utviklerne anlegge en stor felles hage. I initiativet understreker de at folk lett kan bruke senteret uten å kjøre bil, men er samtidig krystallklare på behovet for en parkeringsplass på bakkenivå for besøkende til dagligvareforretningen.

LES OGSÅ: Dobler arealet for å strupe handelslekkasjen

– Det er en klar forutsetning for forsvarlig drift at det legges til rette for parkeringsplasser på samme nivå. Dagligvareforretningen er den viktigste aktøren i lokalsenteret, og danner et vesentlig kundegrunnlag for de øvrige aktørene. Ved mindre praktiske løsninger for parkering er terskelen lav for at kunder velger andre alternativer utenfor sentrumsområdet, skriver de i planinitiativet.