VIL HA FLEKSIBILITET: James Stove Lorentzen vil at ha flere muligheter til bygging av leiligheter i sentrum.
VIL HA FLEKSIBILITET: James Stove Lorentzen vil at ha flere muligheter til bygging av leiligheter i sentrum.

James Stove Lorentzen om leilighetsnormen: Ikke alt eller ingenting - vil ha fleksibilitet

Høyres James Stove Lorentzen vil ha mer fleksibilitet for utbygginger i sentrum. – Da er ikke en fastsatt leilighetsnorm et godt verktøy.

Publisert

Leder av Byutviklingsutvalget i Oslo kommune, Høyres James Stove Lorentzen, mener debatten om leilighetsnormen i Oslo har tatt en rar retning.

– Byrådssekretær Rasmus Reinvang utalte til E24 at «vi får ikke en god by av å bygge kun knøttsmå leiligheter i sentrum». Men det er det da heller ikke noen som forslår. Byutvikling er ikke et spørsmål om alt eller ingenting, svart eller hvitt, sier Stove Lorentzen.

Han mener det viktigste er å sørge for at tilbudet møter etterspørselen.

– Det er et fakta at det er mange som etterspør mindre leiligheter. Det er det mange grunner til; mange bor alene, byen har mange studenter og midlertidige gjestearbeidere, samlivsbrudd, samt økonomi er gode grunner til etterspørsel etter mindre enheter.

Samtidig presiserer han at dette ikke betyr at Høyre ønsker at alle utbygginger i sentrum skal bestå av små leiligheter. Stove Lorentzen vil åpne for større fleksibilitet.

– Og da er ikke en fastsatt leilighetsnorm et godt verktøy. Det er mye fokus på leilighetsfordelingen fra 35 kvadratmeter og oppover, men kanskje det viktigste grepet er å skrote minimumskravet om 35 kvadratmeter. Nye konsepter som OBOS tester ut i «living lab» kan vise vei. Boligbygg med små enheter kombinert med felles- funksjoner og områder, kan være en interessant løsning, fortsetter Høyre-politikeren.

Han mener diskusjonen dreier seg om flere enn førstegangskjøperne.

– Det er mangel på utleieenheter og det er mange argumenter for at disse i stor grad bør ligge sentralt i nærheten av studiesteder og arbeidsplasser. Skal vi, gjennom innstramming av småhusplanen, redusere bygging i periferien, må vi se på å bygge mer i den tette byen. Byrådet har nylig lagt frem et forslag til høyhusstrategi. Høyhus i området rundt Oslo S er foreslått, men hovedsakelig til kontor. Vi bør gjøre som i andre større byer og innarbeide leiligheter også i høyhus i sentrum. Det vil gi økt byliv uten økt bruk av bil. En pulserende by med innbyggere i sentrum vil kreve at vi ser bort fra enkelte normer og krav. Et slikt tilbud vil ikke være populært hos alle, men det vil være attraktivt for mange. Hvor, hvordan og hvem dette er for, klarer utbyggere, kommunen og markedet å finne ut av, sier James Stove Lorentzen.

Powered by Labrador CMS