BYDEL: Grønlikaia skal bli østkantens fjordby. Her er ett av forslagene til hvordan den kan bli.

Disse skal jobbe videre med østkantens fjordby

I 2026 starter byggingen av Oslos nye bydel – Grønlikaia. Nå har Hav Eiendom og Oslo Havn valgt ut arkitekt-teamene som jobbe videre med utviklingen.

Publisert

Grønlikaia blir den nye bydelen øst for Bjørvika. Vanligvis inviteres bare noen få arkitektkontorer til å levere forslag, men Hav Eiendom gikk ut med en åpen prekvalifisering som ga 118 søknader. Ut fra disse ble 16 tverrfaglige team valgt til å arbeide med de fem delområdene ifølge en pressemelding.

– At vi nå har avgjort hvem som blir invitert til videre samarbeid gjør at vi er ett skritt nærmere å realisere visjonen om østkantens fjordby. Nå skal vi jobbe videre med innspillene for å utforme reguleringsplanen for området, sier administrerende direktør Kjell Kalland i Hav Eiendom.

Omfattende og grundig

Siden september 2022 har en evalueringskomité bestående av Elin Børrud (NMBU), Iwan Thomson (Lala) og Erling Dokk Holm (NMBU), sammen med interne ressurser fra Hav Eiendom og Oslo Havn, analysert de 16 forslagene. På bakgrunn av dette ble fire team invitert til samtaler om videre samarbeid.

Hav Eiendom vurderte deres utkast til å være best egnet til å følge opp evalueringskomiteens anbefalinger. Oslo Havn valgte Team Norconsult til det femte delområdet, Buffersonen/Kongshavn nord.

Disse teamene ble invitert

1. Team A-lab

Delområdet Verket ligger lengst nord på Grønlikaia. Siden det er nærmest kollektivknutepunktene i Bjørvika, er det naturlig å tilrettelegge for næring og kontorbygg. Komiteen anbefaler i tillegg å undersøke muligheten for boliger. Rodeo utvikler i tillegg et alternativt plankonsept.

2. Team Adept

Delområdet Lohavn ligger litt lenger bort fra bykjernen og skal domineres av boliger og tilbud tilknyttet nye deler av Havnepromenaden.

3. Team LPO

Delområdet Grønlikilen blir et naturlig sentrum i bydelen. Her skal det bygges publikumsrettede tilbud for fastboende og besøkende, og også inkludere persontrafikk med båt.

4. Team Vandkunsten

Munkehagen er et stort delområde som kan gi boliger og offentlige byrom.

5. Team Norconsult

Buffersonen skal fungere som en buffer mellom byen og havnevirksomheten i Sydhavna. Her kommer det et nytt friområde med stor vekt på naturrestaurering.

Strenge krav

Selv om Hav Eiendom nå har valgt ut teamene til å bli med videre i prosessen, betyr ikke det at forslagene som ble stilt ut i september står uforandret.

– Alle som deltok i parallelloppdraget fikk hvert sitt område å jobbe med. Oppgaven nå blir å legge en plan som gjør at de fem delområdene henger sammen på en god måte. Teamene må gjøre betydelige endringer i forslagene sine for at Grønlikaia skal få en best mulig helhet, poengterer Kalland.

I parallelloppdraget har Hav Eiendom stilt strenge krav til sosial og økologisk bærekraft. Kalland understreker at han er svært fornøyd med alle innspill. Og selv om ikke alle tas med videre, blir det naturlig å se til alle forslagene når utbyggingen skal gå over i nye faser.

– Parallelloppdraget har virkelig gitt oss en omfattende katalog med smarte forslag som vi kan jobbe videre med, sier Kalland.

Grønlikaia i tall

• Planlagt bruksareal: 208.000 kvadratmeter.

• Antall boliger: 1.500

• Arbeidsplasser: 3.000 - 4.000

• Kultur/idrett: 8.000 kvadratmeter bruttoareal

• Byggestart: 2026

Powered by Labrador CMS