– Har ikke sovet i timen

Publisert Sist oppdatert

For noen dager siden karakteriserte skatteadvokat Petter Dragvold forslagene i skattereformen vedrørende avskrivningssatsene for hotell og forretningsbygg for deprimerende lesning. 

Samtidig etterlyste han respons fra NHO og mer enn antydet at næringslivsorganisasjonene hadde sovet i timen.

– Vi har selvsagt lest oss opp på den nye skattereformen – Meld. St. 4 (2015–2016): “Bedre skatt — En skattereform for omstilling og vekst» – og drøftet dette grundig i medlemsmassen, sier Thor Olaf Askjer, administrerende direktør i Norsk Eiendom.

– Det er det samlede skattetrykket som teller for alle skatteytere – herunder også for eiendomsbransjen. Vi har det grunnleggende syn at skattesystemet må være næringsnøytralt og det må ikke diskriminere norske eiere. 

Les også: – Reglene er overmodne for evaluering

Askjer er klar på at han mener at det foreliggende forslag til ny skattereform ikke oppfyller dette kravet. Han sier Norsk Eiendom skal møte Finanskomiteen på Stortinget om kort tid for å redegjøre for dette.

– Av mange detaljer i Stortingsmeldingen, foreslås at avskrivningssatsene for hotell justeres ned fra fire prosent til to prosent  – som for andre typer næringseiendom. Isolert sett er dette ikke urimelig. Men vi vil nok gjenta vårt gamle standpunkt om at det ved rehabilitering bør være valgfritt om enkelte påkostninger skal kunne kostnadsføres direkte eller aktiveres og avskrives med gjeldende avskrivningssats. 

– Vi er likevel noe usikre på om dette argumentet hører hjemme i den generelle skattedebatten, eller om det skal inngå som en del av et grønt skatteregime.

Les også: Slurv gir skattesmell 

Askjer sier at det ligger betydelige utfordringer for eiendomsbransjen som følge av pågående skatteomlegging. 

– Som stikkord kan vi nevne at regjeringen gjennom de siste tre statsbudsjettene har gjort betydelige skatteskjerpelser for eiendomsbransjen. Hertil kommer kommunal eiendomsskatt i nesten alle kommuner. Stortingsmeldingen innebærer ytterligere skatteskjerpelser for kapitalkrevende næringsliv. 

Les også: Statsbudsjettet: Her er endringene i eiendom

Les også: Rentebegrensning for eiendomsselskaper

Askjer poengterer at man må ta med i betraktningen at det foreslås å senke selskapsskatten ned mot 20 prosent. 

– Dette vil kompensere for deler av skjerpelsene. Det antagelig største problemet for eiendomsbransjen med den pågående skatteomlegging, er at Norge også må ta hensyn til endringer krevet av OECD og EU. Detaljene i disse endringene ser ikke ut til å bli klare før Stortinget skal behandle Meld. St 4 (2015-2016) til våren. 

– Det betyr at skatteendringen blir vedtatt uten at noen egentlig har oversikt over den samlede effekten på sikt for vår bransje og annen kapitalkrevende næring. Dette er langt mer alvorlig enn avskrivningssatsene. Det arbeider vi aktivt for å få endret på, sier Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom.

Les også: Slik er forslaget til eiendomsskatten

Les også: Dette bør du vite om eiendomsskatten

Les også: – Ugunstige skatteregler

Les også: Konvertering til bolig – hva med skatten?

 

Powered by Labrador CMS