JAKT: Halvparten av Europas kontorer står tomme. Nå jaktes de beste kontorløsningene. Foto: Thomas Brenac/Pexels
JAKT: Halvparten av Europas kontorer står tomme. Nå jaktes de beste kontorløsningene. Foto: Thomas Brenac/Pexels

Halvparten av Europas kontorer står tomme

Flere europeiske statsbyggorganisasjoner møtes snart i Oslo å finne de beste kontorløsningene.

Publisert Sist oppdatert

– Det er beregnet at 50 prosent av alle kontorarbeidsplasser i Europa står tomme til enhver tid. Dette er en enorm sløsing med ressurser og bidrar til å gjøre bygge- og eiendomsbransjen til en klimaversting. Gjennom vårt europeiske samarbeid med statsbyggerier i 23 land ønsker vi å komme nærmere en kunnskapsbasert forståelse av hva aktivitetsbaserte arbeidsplasser er på sitt beste. Vi vil kartlegge hvordan de best kan realiseres og utformes for å bli gode løsninger, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

LES OGSÅ: Kamp om byens beste nærigstomt

Ifølge en pressemelding leter private og offentlige virksomheter i Europa etter nye og mer effektive kontorløsninger. En løsning som er i vinden for tiden er aktivitetsbaserte arbeidsplasser. Det er mye diskusjon rundt hva slike løsninger innebærer og hva de krever av medarbeiderdeltagelse og ledelse. 24. og 25. juni er Statsbygg vertskap for konferansen «Kontorløsninger: Aktivitetsbaserte arbeidsplasser» i Oslo i regi av PuRE-net som er en samarbeidsorganisasjonen for statsbyggerier i Europa. Harald Nikolaisen er for tiden president i organisasjonen.

LES OGSÅ: Flere og flere vil til sentrum

– Målet er å utforme en kunnskapsbasert rapport, som kan brukes som en praktisk anvendbar guide for alle som planlegger en mer effektiv organisering av arbeidsplasser. Veiledningen skal være nyttig både for beslutningstagere og for praktikere. Guiden skal beskrive de beste eksemplene på tilrettelegging av arealer og prosesser, og trekke lærdom fra mislykkede tilfeller. I beskrivelsen brukes de europeiske organisasjonenes erfaringer om hva som gir best kvalitet og opplevelse for brukerne, melder Statsbygg blant annet.

Et utkast til rapporten foreligger og skal diskuteres under seminaret. Den endelige rapporten presenteres i september. I PuRE-net deltar Belgia, Danmark, England, Estland, Finland, Frankrike, Island, Irland, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Litauen, Nederland, Norge, Skotland, Slovakia, Spania, Sverige, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland og Østerrike.