Gravlegger boligplaner

Publisert Sist oppdatert

I april bestilte Boligbygg Oslo KF oppstartsmøte for et snaut 12 dekar stort område, som ligger i tilknytning til Arveset gård i bydel Alna på Oslo øst. Der har det kommunale foretaket, som eier, forvalter, drifter og leier ut Oslos kommunale boliger, allerede bygget 15 leiligheter til vanskeligstilte.

Les også: OBOS kjøper 220.000 m2 på Ulven

Les også: – Det er snakk om mye penger

Nær gravfeltene

Boligbygg Oslo ønsket i utgangspunktet å bygge enda flere boliger for vanskeligstilte på planområdet, som er regulert til grav- og urnelund.

I en høringsuttalelse skriver imidlertid Gravferdsetaten at det ”av hensyn til drift, fred og ro” er lite hensiktsmessig å legge et boligområde så nært til gravfeltene. Etaten påpeker også at dette området det eneste i Groruddalen, hvor det utvidelsesmuligheter for gravarealer.

I strid med regulering

Plan- og bygningsetaten er heller ikke begeistret over forslaget. Av referatet fra oppstartsmøtet fremgår det at etaten ikke kan anbefale forslaget, fordi det er i strid med gjeldende regulering for området og planlagt utvidelse av Alfaset Gravlund.

– Utvidelsen omfatter blant annet flere nye muslimske gravplasser, som det er stort behov for i Oslo, skriver Plan- og bygningsetaten.

Boligsosialt arbeid

Etaten påpeker også at forslaget ”ikke følger opp nasjonale føringer for det boligsosiale arbeidet. Et overgripende mål med velferdspolitikken er målet om normalisering som innebærer at flest mulig skal bo i vanlige områder i ordinære bomiljøer”.

Arveset gård ligger i dag som en egen enklave mellom næringsområdene på Alnabru og Stubberud. Plan- og bygningsetaten viser til at området er ”ekstremt støy- og støvutsatt”.

Les også: – Ulovlig eiendomsskatt i Oslo?

Les også: Solgte boliger for ni milliarder

Uholdbare støynivåer

– Nærmeste nabo på motsatt side av gaten er et bilopphuggeri, og Strømsveien er veldig trafikkert med mye tungtrafikk. For å oppnå tilfredsstillende støynivåer på tunet, vil det kreves ytterligere støytiltak, skriver Plan- og bygningsetaten.

Etaten vurderer at det ikke er samsvar mellom beboernes behov for en trygg, privat og hjemlig situasjon i tilknytning til annen boligbebyggelse, og tomtens eksponerte beliggenhet og (fremtidig mer) offentlige situasjon ved gravlunden.

– Det er i tillegg uholdbare støynivåer og til tider store problem med luftforurensing.

Les også: Kjøper radiofabrikken i Kjelsåsveien

Les også: Konvertering til bolig – hva med skatten?

Hardbruksboliger

Kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Boligbygg Oslo KF sier til Estate Nyheter at det aldri var meningen å bygge mange nye boliger på tomten.

– Vi ønsket å få en permanent omregulering for de boligene vi allerede har bygget. I tillegg ønsket vi å bygge noen få boliger til, men det har vi gått bort fra etter tilbakemeldingen fra Plan- og bygningsetaten, sier hun.

–  Er dette et egnet område for boliger, med et bilopphuggeri som nærmeste nabo?

–  Dette er hardbruksboliger, som vi ikke ville hatt nærme andre bomiljøer. Vi har vurdert at området er egnet for dette prosjektet, svarer Øyen.

Les også: – Groruddalen har det største utviklingspotensialet

Les også: – Groruddalen blir det neste store

 

Powered by Labrador CMS