FOR ARBEIDSFOLK: Kristin Sæther og LO etterlyser en ny boligpolitikk.
FOR ARBEIDSFOLK: Kristin Sæther og LO etterlyser en ny boligpolitikk.

Glem sykepleierindeksen – boligmarkedet er verre for arbeidsfolk

Det påstår i alle fall LO, og etterlyser en ny boligpolitikk.

Publisert

Landsorganisasjonens boligindeks viser at arbeidsfolk i langt mindre grad enn sykepleiere, og i langt mindre grad enn før, har råd til å bo der arbeidsplassene er.

– Vi kan ikke ha det sånn at viktige yrkesgrupper skvises ut av boligmarkedet, sier LO-sekretær Kristin Sæther som har ansvar for organisasjonens boligpolitikk.

De mener boligmarkedet de seneste årene har blitt en ulikhetsmaskin som øker forskjellene mellom dem som er i boligmarkedet, og dem som er henvist til det LO kaller et dyrt og dårlig leiemarked.

– Når arbeidsfolk ikke har råd til å bo der arbeidskraften trengs, rammer det både den enkelte og tjenestene de skal yte i privat næring og i det offentlige, påpeker hun uten å konkretisere hvem vanlige arbeidsfolk er.

Verst for barnefamilier

Sykepleierindeksen er basert på en lønn som ifølge SSB ligger høyere enn hva de fleste i Norge tjener – også høyere enn hva de fleste norske sykepleiere tjener.

LOs boligindeks har kartlagt boligkjøpekraften til fagarbeidere i vanlige husholdninger med vanlige norske lønninger, og viser et dramatisk fall i boligkjøpekraft de seneste åtte årene.

Eksempelhusholdningen i deres boligindeks viser en familie med to voksne i vanlige yrker med vanlige lønninger – en helsefagarbeider og en tømrer.

– Det er særlig barnefamilier som har fått redusert boligkjøpekraft siden 2015. Kjøpekraften har også falt blant par uten barn, men ikke i like stor grad. Enslige helsefagarbeidere hadde lav i kjøpekraft både i 2015 og 2023. Vi trenger en boligpolitikk for arbeidsfolk. Boligpolitikken må igjen bli en sentral del av vår velferds- og fordelingspolitikk, mener Sæther.

Nær umulig å kjøpe i byene

En småbarnsfamilie med vanlige yrker og lønninger har ifølge LO knapt råd til å kjøpe i byene nå. De påpeker at det fortsatt er vanskeligst i Oslo, men kjøpekraften også har falt kraftig i Bergen, Trondheim, Kristiansand, Stavanger og Tromsø.

– Gapet mellom boligpris og inntekt økt drastisk og blitt alt for stort for veldig mange. Husholdningen taper vesentlig kjøpekraft på å ha barn, og LOs kartlegging viser at man er nødt til å kjøpe bolig før man etablerer en familie, dersom man vil komme seg inn på boligmarkedet, poengterer Sæther.

Samtidig som barnefamiliene blir presset ut av byene, blir det stadig vanskeligere for dem å kjøpe i distriktene påpeker LO og skriver at i 2015 kunne en småbarnsfamilie med to barn kjøpe de fleste boligene i distriktene. I 2023 kan familien kjøpe under halvparten.

 – Det viser en bekymringsfull trend som ikke kan fortsette, avslutter LO-sekretær Kristin Sæther.

Powered by Labrador CMS