ADVARER: Morten Balterzen i Finanstilsynet advarer mot tap på eiendom.

Frykter store banktap på eiendom

– Kraftig renteoppgang og økte risikopremier kan føre til et betydelig prisfall på næringseiendom og økt kredittrisiko for bankene.

Publisert

Det sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i Finansielt utsyn desember 2022. Finanstilsynet er bekymret for situasjonen i eiendomsmarkedet og hvilken effekt det kan få på banker og økonomien.

Ifølge Finanstilsynet er husholdningenes gjeldsbelastning høy, både historisk og sammenlignet med andre land. Andelen husholdninger med særlig høy gjeldsbelastning har økt de siste årene og kun en liten andel av husholdningenes gjeld har fast rente. Tilsynet slår fast at økt rentenivå dermed vil slå raskt ut i økte renteutgifter.

– Mange norske husholdninger er særlig utsatt ved en kraftig renteoppgang, inntektsbortfall og fall i boligprisene. Gjeldsproblemer i husholdningssektoren vil få store økonomiske og finansielle ringvirkninger, sier Morten Baltzersen.

Det seneste tiåret har verdiene på næringseiendom økt kraftig, blant annet som følge av vekst i leiepriser og lave avkastningskrav. Finanstilsynet mener at banker i Norge og internasjonalt historisk har tapt mye på utlån med pant i næringseiendom i perioder med dype nedgangskonjunkturer.

– Kraftig renteoppgang og økte risikopremier kan føre til et betydelig prisfall på næringseiendom og økt kredittrisiko for bankene. Det er også mye gjeld i næringseiendomselskapene som forfaller de neste årene, og som innebærer en betydelig refinansieringsrisiko, sier Baltzersen.

I verste fall kan store tap tære på bankenes kapital.

– God soliditet er avgjørende for bankenes robusthet mot økte tap og gjør at de kan yte lån til kredittverdige kunder selv i dårlige tider. Finanstilsynet forventer at norske banker i sin kapitalplanlegging tar høyde for tap som kan inntreffe i et stagflasjonsscenario med kraftig renteoppgang, økt arbeidsledighet og krakk i eiendomsmarkedene, sier Baltzersen.

Finanstilsynet oppsummerer situasjonen slik:

• Stor økonomisk og finansiell usikkerhet

- Stagflasjon?

• Norge har et godt utgangspunkt for å håndtere økonomiske sjokk, men høy

husholdningsgjeld og høye eiendomspriser gjør oss sårbare

• Bankene må ta høyde for tap som kan inntreffe i et stagflasjonsscenario med kraftig

renteoppgang, økt arbeidsledighet og krakk i eiendomsmarkedene

Powered by Labrador CMS