Aktuelt:

KLATREVEGG: Idrettslaget Heming kan vurdere å gjøre deler av fasaden om til klatrevegg.

Fikk nei til innendørs fotballbane – ber bystyret se på saken

Idrettslaget Heming mener oppføring av en innendørsbane ikke er en nedbygging av idretts- og sportsanlegget, men heller styrker Hemingbanen som areal for idrett og aktivitet.

Publisert Sist oppdatert

I oktober i fjor skrev Estate Nyheter at Dark Arkitekter, på vegne av Idrettslaget Heming, hadde bestilt oppstartsmøte hos Plan- og bygningsetaten (PBE) for Hemingbanen, som har adresse Gulleråsveien 5
på Slemdal i bydel Vestre Aker i Oslo. I Gulleråsveien 5 ligger Hemingbanen, klubbhuset, gymsalen og Nye Heminghallen, mens det i Gråkamveien 4 er et uteanlegg for tennis.

Hensikten med planinitiativet er å oppføre en innendørs fotballbane med tilhørende støttefunksjoner på et areal som i dag brukes som kunstgressbane. I tillegg vil bygningsvolumet fungere som en tribune mot eksisterende utendørs fotballbane(r).

PBE ga imidlertid ikke tilslutning til oppstart av planarbeid basert på innsendt planinitiativ. Idrettslaget ble bedt om å finne et erstatningsareal for den utendørs kunstgressbanen.

– Dersom fullgode erstatningsarealer ikke finnes i nærheten av planområdet, må det vurderes om bygget utformes på en slik måte at kravene til fullverdig erstatningsareal oppfylles av konstruksjon / bygning, uttalte etaten.

Nå ber Idrettslaget Heming om at planinitiativet oversendes Rådhuset / bystyret for politisk behandling. I et brev til PBE skriver Dark Arkitekter at forslagsstiller mener oppføring av en innendørsbane ikke er en nedbygging av idretts- og sportsanlegget, men heller styrker Hemingbanen som areal for idrett og aktivitet i bydelen.

- Arealet for aktivitet i foreslått bebyggelse er langt større enn eksisterende kunstgressbane som erstattes. Et idretts- og sportsanlegg er avhengig av støttefunksjoner, og en fordeling av arealer for aktivitet både utendørs og innendørs gir bedre forutsetninger for flere aktiviteter også på ulike tider av året, skriver arkitektselskapet.

I brevet vises det til at Vestre Aker er en bydel i vekst, med netto tilflytting av barnefamilier. Bydelen har i dag et betydelig behov for vinteråpne treningsarealer / fotballbaner, og deler av foreslått bebyggelse med ballbinger vil være spesielt tilrettelagt for de mindre barna.

- Forslagsstiller har i det reviderte planinitiativet vist en opparbeidelse av et eksisterende parkeringsanlegg til en «pumptrack». Det er riktig at arealet ikke tilsvarer fotavtrykket til foreslått bebyggelse i størrelse, men arealet vil likevel kvalitativt kompensere for et langt større areal.

- Aktiviteten på erstatningsarealet vil også oppleves mindre organisert, og vil sammen med et nytt tribuneanlegg gjøre hele anlegget inviterende for offentligheten å benytte. Forslagsstiller mener foreslåtte tiltak følger opp intensjonen med erstatningsareal på en god måte, skriver Dark Arkitekter.

Når det gjelder eventuell bruk av foreslått bebyggelses takflate og øvrige tre fasader for mulig kompenserende erstatningsareal, bemerker forslagsstiller at «bruk av takflater i slike hallkonstruksjoner ikke er uten problematikk».

- Det er store spenn i takkonstruksjonene for å muliggjøre søylefrie arealer for aktivitet. En opparbeidelse av takflater for opphold, med mulig jordoverdekning, vil påføre store laster som påvirker størrelsen på takkonstruksjon. I tillegg vil det være utfordringer med å sikre tilgjengelighet opp til et slikt areal uten bruk av omfattende rampeanlegg. Slike rampeanlegg vil ikke tilføre noen kvaliteter for området, hverken som grøntstruktur eller idretts- og sportsanlegg. Forslagsstiller kan derimot vurdere å gjøre deler av fasaden om til klatrevegg, skriver arkitektselskapet.

Powered by Labrador CMS