Aktuelt:

UTSIKTSPUNKT: – Dette blir en ny storstue med både kontor, konferanse, kulturtilbud og servering samt et utsiktspunkt på toppen, sier Alfred Ydstebø.

Fikk ja til omstridt høyhus i Stavanger

Alfred Ydstebø-selskapet Base Property AS fikk kommunestyrets velsignelse til å rive Misjonskirken i Stavanger sentrum og oppføre et høyhus på 16 etasjer.

Publisert Sist oppdatert

Kommunedelplanen for Stavanger sentrum ble vedtatt av bystyret 11.03.2019. Denne skal styrke sentrum med fortetting nær kollektivknutepunktet, og åpner for utbygging av høyhus i St. Olavsområdet.

Med utgangspunkt i denne kommunedelplanen lanserte Base Property et planforslag om å rive eksisterende kirke i Knud Holms gate 8, og erstatte den med et høyhus for sentrumsformål.

Fem innsigelser

I høringen kom det inn fem innsigelser knyttet til byggets høyde, HC-parkeringsdekning, parkeringskrav, naboenes dagslysforhold og mangelfull ROS-analyse. Prosjektet er siden bearbeidet, og etter drøftinger med overordnede myndigheter er nå alle innsigelser trukket.

Ill: Schmidt Hammer Lassen

Blant annet er høyden på bygget redusert med 9,3 meter; fra 18 til 16 etasjer.

600 arbeidsplasser

Prosjektet rommer til sammen ca. 15.000 kvadratmeter og ca. 600 arbeidsplasser. I saksfremlegget til kommunestyret skriver kommunedirektør Per Kristian Vareide at det er positivt med flere arbeidsplasser i sentrum som kan bidra til økt byliv og legge til rette for miljøvennlig transport.

– Kommunedirektørens vurdering av saken til førstegangsbehandling var at planforslaget var i strid med høydebegrensningene og kvalitetskravene i sentrumsplanen. Kommunalstyret for byutvikling vurderte dette annerledes, og saken ble lagt på høring og offentlig ettersyn. Høringen har utløst innsigelser, som nå er løst. Planforslaget er bearbeidet og forbedret, heter det i saksfremlegget.

Stort engasjement

Kommunedirektøren konstaterer at det er stort engasjement i saken og til dels motstridende oppfattelser om prosjektet er i tråd med sentrumsplanen eller ei.

– Det er utvilsomt at et smalere og lavere bygg ville hatt mindre konsekvenser for omgivelsene, og samtidig ivaretatt målet om nye næringsarealer tett på kollektivknutepunktet. Det hviler derfor et stort ansvar på utbygger om å strekke seg langt for å imøtekomme naboene i anleggsfasen og permanent situasjon.

Deloitte flytter inn

I dagens kommunestyremøte ble planforslaget banket gjennom med 49 mot 18 stemmer.

– Det har vært en lang prosess som har vart i snart 5 år, og det er klart at det er et stort og dominerende prosjekt. Men nå har det gått veien, og selv de som var negative, skrøt av utbygger, sier Alfred Ydstebø i Base Property etter kommunestyremøtet.

Deloitte blir det største leietakeren, og flytter trolig inn i de to øverste etasjene. I tillegg har Matboden vunnet konkurransen om å drive de tre restaurantene i bygget.

– Vi forhandler med 3-4 relativt store aktører på kontorsiden, men det er for tidlig å gå ut med navn, sier han.

Ny storstue

Nå er det signert avtaler for én tredjedel av arealet, og Ydstebø håper avtaler for tre fjerdedeler er signert i fjerde kvartal, slik at byggingen kan starte på dette tidspunktet.

– Dette er det største enkeltbygget i byen, men det er stor interesse, til tross for tidene, sier han.

Hva vil bygget bety for Stavanger?

– Dette blir en ny storstue med både kontor, konferanse, kulturtilbud og servering samt et utsiktspunkt på toppen. Det er klart at dette vil bety mye for byen. De vi forhandler med, konkurrerer om å ansette de beste hodene, og da er det er stort konkurransefortrinn å være lokalisert i dette topp moderne miljøbygget, svarer Ydstebø.

Powered by Labrador CMS