Juss:

KLAR OPPFORDRING: Sven Magnus Rivertz i Norsk Eiendom og Jacob Solheim i Føyen kommer med klar oppfordring til utleierne.

Felleskostnadene til himmels - da må utleierne følge med på akontobeløpet

Den kraftige økningen i energiprisene får stor innvirkning på felleskostnadene. Det må utleierne være obs og sørge for at akontobeløpet blir endret.

Publisert

Felleskostnadene er på full fart oppover, hovedsakelig som følge av økte energipriser. For landets utleiere betyr det at de kan bli nødt til l å endre akontobeløpet til leietaker for dekning av felleskostnadene. Norsk Eiendoms Sven Magnus Rivertz og Føyens Jacob Solheim mener det også er viktig at utleierne varsler sine leietakere dersom de ser at felleskostnadene vil avvike fra det fremlagte budsjettet.

Ifølge standard leieavtale for lokaler, som utgis av Norsk Eiendom, Forum for næringsmeglere og Norges Eiendomsmeglerforbund, skal leietaker betale et akontobeløp til dekning av de felleskostnadene som utleier forventer vil påløpe og at det foretas en avregning innen 30. april påfølgende år. Akontobeløpet skal være basert på et budsjett utarbeidet av utleier.

– Tilbakemeldingen fra våre medlemmer er at de ser behov for en betydelig økning i nivået på felleskostnadene de fakturerer til sine leietakere den siste tiden, og man må nok påregne betydelige økte felleskostnader i de fleste leieforhold. I dette bildet er økte energipriser en vesentlig faktor, sier Norsk Eiendoms advokat Sven Magnus Rivertz.

Sammen med Føyen har Norsk Eiendom utarbeidet en veileder for felleskostnader i næringsbygg som fastsetter beste praksis for felleskostnader. Veilederen fastsetter at leietakers akontobeløp skal være basert på budsjett som bør være tilgjengelig for leietaker ved kontraktsinngåelse og årlig senest en måned før starten av regnskapsåret.

– Det er viktig at utleier i de kommende ukene utarbeider budsjetter tilpasset dagens situasjon og forventet kostnadsutvikling. Dette tilsier at akontobeløp for 2023 trolig bør være høyere enn de har vært i 2022, sier advokat Jacob Solheim.

De to advokatene mener utleierne må sørge for å varsle leietaker ved store avvik fra sist år. Utleier skal også opplyse om bakgrunnen for avviket. Utleierne må også justere akontobeløpet, både av likviditetshensyn og for forutberegnelighet,

– For lave akontobeløp kan medføre at leietaker får en betydelig tilleggsfaktura i påfølgende år etter at leietakers årsregnskap er avsluttet, sier Solheim.

Utleierne må også vurdere om leietakers sikkerhet skal justeres.

– Dersom akontobeløpet endres, bør utleier også vurdere om leietakers husleiegaranti eller depositumsbeløp anses tilfredsstillende eller om sikkerheten bør økes, sier Rivertz.

– Vi vil også anbefale at utleier ved kommende avregning inntar en forklarende kommentar til leietakerne. Det følger av felleskostnadsveilederen at ved betydelige avvik mellom akontobetaling og beløp, skal det også opplyses om bakgrunnen for avviket, tilføyer Jacob Solheim.

Sven Magnus Rivertz legger til at god kommunikasjon med leietakerne vil være ekstra viktig i disse spesielle tider.

Powered by Labrador CMS