MER LIV: Entra skal åpne opp den gamle tollboden mot bakkeplan.
MER LIV: Entra skal åpne opp den gamle tollboden mot bakkeplan.

Entra ruster opp vernet sentrumsbygg

Den gamle tollboden i Schweigaardsgate er fredet, men skal nå bygges om til et moderne kontorbygg.

Publisert Sist oppdatert

Det er Entra som eier det fredede bygget fra 1926. Eiendommen, som ligger mellom mellom Schweigaards gate og sporområdet til Oslo S, skal transformeres til et moderne kontorbygg med servicefunksjoner på bakkeplan.

– Dette har vært en lagerbygning for jernbanegods. Alt gods som kom fra togene, skulle fortolles her, derfor hadde bygget store lagerhaller og ekspedisjonshaller for å ivareta disse funksjonene, sier Maria Højgaard Molden.

Hun er arkitekt i LPO, som jobber med prosjektet som skal gi rundt tusen kontorplasser på 23.000 kvadrarmeter midt i Oslo sentrum.

Siden i fjor høst har Veidekke jobbet med rivearbeider, som må gjøres skånsomt for å ivareta vernet. Det er ventet at bygget vil bli gjenåpnet om to år, og da skal bygget samtidig åpnes opp mot gateplan for å gi mer liv til Schweigaards gate.

– Schweigaardsgate 15 er et historisk tyngdepunkt i en bydel i stor endring. Målet vårt har vært å tilbakeføre den åpne fasaden bygget opprinnelig hadde, sier Højgaard Molden og forklarer at for å få til dette, er det etablert en pågående prosess med Byantikvaren.

Både fasaden og hovedkonstruksjonen, samt trappeoppgangene, vestibylen og to kontorfløyer er fredet. «Disse arealene skal tilbakeføres til sin originale utseende og hvor dets opprinnelige material- og fargepalett skal gjenskapes. Trapperom og vestibylene åpnes igjen opp for å få inn dagslys som originalt og dette synliggjør også de originale himlingsmotivene for resten av kontoretasjen», opplyser LPO.