BRANN: Natt til fredag 25. november 2016 ble Selje Hotell rammet av brann

Eieren tente på hotellet og stakk – nå er det gjort sensasjonelt funn på tomten

Ved skjebnens ironi førte en kriminell handling til at arkeologer fant en 4.000 år gammel grav i Selje på Vestlandet.

Publisert

– Ha-ha-ha, det har jeg ikke tenkt på, men der ser du hvordan ting kan henge sammen, sier ordfører Gunnar Silden i Stad kommune når Estate Nyheter ringer ham om funnet på hotelltomten.

NRK var først ute med nyheten om arkeologer fra Universitetet i Bergen har funnet en grav i Selje. Den er ikke bare er like gammel som pyramidene, men kan også gi svaret på hvordan jordbruket kom til Vestlandet.

I graven, som er 4 meter lang og over 2 meter bred, fant arkeologene levninger etter flere personer.

Gunnar Silden, ordfører i Stad kommune.

 – De har vært hemmelighetsfulle en måneds tid, men det har vært lekket at de har funnet et skjelett. At det var fem skjelett, var vi imidlertid ikke klar over, sier Silden. 

Hva tror du funnet på sikt vil bety for Selje som turistdestinasjon?

– Jeg tror dette kan være veldig bra for Selje. Nå skal det bygges hotell på tomten, og da kan de bruke dette kommersielt. Men hvordan kommunen kan bruke dette i fremtida, er for tidlig i si noe om. Funnene forblir neppe i Selje; de havner nok på et museum, svarer ordføreren.

Kan det bli aktuelt med et eget museum i Selje?

– Ikke basert på dette funnet. Da er det mer nærliggende med et klostermuseum, for vi har jo også Selja Kloster. I tillegg har vi helleristninger på Vingen, og de er 6.000 år gamle, så det viser at det tidlig kom folk på kysten, sier han. 

For oss som har vært i Selje, er det ikke vanskelig å forstå at det tidlig bosatte seg folk ved den idylliske sandstranden. I 1975 ble det også bygget et hotell rett overfor Seljesanden, og i 2014 ble eiendommen solgt til en tyrisk-svensk familie.

Natt til fredag 25. november 2016 ble imidlertid Selje Hotell rammet av brann, og da politiet fant gjenstander som mer enn hintet til at brannen var påsatt, vendte de mistanken mot de nye eierne. I oktober 2017 ble hotellsjefen dømt for å ha tent på hotellet, samt å ha tappet hotellets kontoer. Hans to brødre ble frikjent for brannen.

Nå er det Selje Hotel Invest AS som eier tomtene, og skal oppføre et nytt hotell. Det var i forbindelse med denne byggesaken at eierne ble pålagt arkeologiske utgravinger. Ordføreren sier at funnet ikke vil legge noen begrensninger på utbyggingen.

– Nei, arkeologene er ferdig med arbeidet over helga, og da er de ferdig med tomten, sier Silden.

Powered by Labrador CMS