– Dyrere og vanskeligere å få lån

Publisert Sist oppdatert

Knallgode tider i eiendom til tross – nåløyet for å få eiendomsfinansiering i bankene er trangere enn noen sinne. Og trangere vil det bli, skal vi tro Thomas Due, leder av divisjon næringseiendom i Nordea.

Han var til stede under Bygg- og eiendomsutviklingsdagene på Farris Bad i Larvik, og redegjorde for hvilke kriterier banken legger til grunn før man gir tilsagn om finansiering.

Les også: Disse kjedene vurderer Norge

Dette vil banken viteNordea er blant de store aktørene på utlån til næringseiendom. Banken har totalt lånt ut 211 milliarder kroner til eiendom i Europa, hvorav 63 milliarder kroner til norske eiendomsprosjekter og – næringseiendomskunder.

– Alle elementer som bidrar til volatilitet i eiendommens avkastning vil være risiko i et næringseiendomsprosjekt, sier Thomas Due.

Les også: – Bankene strammer inn

– Vi vurderer prosjektene med hensyn til, markedsrisiko, eierforhold/historisk kundeforhold, leietakerrisiko, beliggenhet og driftsrisiko. Vi er også opptatt av hvilken entreprenør man bruker, i den forstand at det er stor betydning hvilken kompetanse man har med på laget.

Det er kraftig fokus på miljø i eiendomsbransjen i dag, og dette har bankene fått med seg. Grønn profil gir likevel ikke grønt lys i banken, hvis andre faktorer ikke er oppfylt.

– Miljø er viktig, og god miljøprofil er et pluss i forhold til å få inn de riktige leietakerne. Noen vil ha det til at bygg uten sterk miljøprofil ikke har livets rett. Akkurat der er vi nok ikke ennå, men vi ser at dette vil bli mer viktig.

Les også: – En mild resesjon vil ikke påvirke eiendomsprisene

– Det blir dyrere for dereNordea-sjefen innrømmer at de nye finansdirektivene er utfordrende for bankene. Konsekvensen av de nye reglene er at det vil bli vanskeligere og dyrere å låne penger til kjøp av utleieeiendom.

Av særlig betydning for bankene er Basel III. Basel III introduserer fundamentalt nye krav til likviditet og funding. Det blir høyere krav til kvalitet på egenkapitalen, risikodekning, uvektet egenkapitalandel og til motsykliske tiltak og kapitalbuffere.

– Hva har Basel III å si for bankens kunder? Jo, vi må stille høyere krav til kundelønnsomhet. Prisene vil øke og det blir kortere løpetider på nye lån.De kortere løpetidene er allerede innført hos Nordea. Thomas Due kan fortelle at Nordea det siste året ikke har finansiert ett eneste eiendomskjøp med kortere løpetid enn fem år.

Les også: – Vil lede til investorflukt

Les også: Europeiske banker skeptisk til finansiering av næringseiendom

Nye tider– I praksis betyr dette at låntaker må ut og refinansiere hvert femte år. Før ga vi gjerne finansiering på ti eller 15 år når, kunden stilte med et bygg med en leiekontrakt på tilsvarende lengde, men dette er det altså slutt på.

– Det skjer mye i vår næring nå. Det er mye som påvirker oss i stor grad. Og det påvirker eiendomsbransjen. Vi har flere eksempler på at store, norske eiendomshandler har gått i stå på grunn av de nye reglene. Timingen for å innføre disse direktivene er kanskje ikke spesielt bra med hensyn til situasjonen i Europa, men vi må forholde oss til det som skjer, sier Thomas Due i Nordea.

 

Powered by Labrador CMS