TOMROMS: Her er 60 kvadratmeter fordelt på to soner.
TOMROMS: Her er 60 kvadratmeter fordelt på to soner.

Dette huset ble 3D-printet på litt over ei uke

Byggematerialet består utelukkende av jord hentet fra og rundt selve byggeplassen, og er verdens første i sitt slag.

Publisert

Mario Cucinella Architects og Massimo Moretti som er grunnlegger av 3D-utskriftsselskapet Wasp ferdigstilte det første 3D-printet huset basert på jord. Tecla (technology and clay) som det heter, skal dermed være øko-bærekraftig og miljøvennlig på grunn av at produksjonen medfører null avfall og er heller ikke avhengig av byggematerialer som transporteres langt.

Det tok bare 200 timer, eller snaut 8,5 døgn å konstruere den 60 kvadratmeter store prototypen i Ravenna, Italia. Huset består av to soner, stue og kjøkken i den ene og soverom i den andre. Den hulelignende formen virker eldgammel og som skåret ut av naturen.

Ny historie

PRINT: To kraner ble brukt til jobben.
PRINT: To kraner ble brukt til jobben.

- Vi liker å tro at Tecla er begynnelsen på en ny historie. Å ta steget inn i fremtiden ved å transformere dette eldgamle materialet ved hjelp av dagens tilgjengelige teknologi er virkelig eksepsjonelt. Utformingen av huset er et resultat av en teknisk og materiell innsats, sier Cucinella.

Han og Moretti har satt seg fore å finne realistiske løsninger på vår tids store problemer. Visjon deres er å skaffe alle mennesker et hjem i en tid med enorm befolkningsøkning og mangel på rimelige boliger. De vil både bidra til å bremse klimakrisen og synliggjøre hvordan globale boligkriser kan håndteres. Prosjektet startet ved å undersøke behovet for bærekraftige hjem og bruk av lokale og naturlige materialer.

Selv mener de at oppfinnelsen deres er et viktig steg i bevegelsen mot øko-boliger.

- Tecla viser at et vakkert, sunt og bærekraftig hjem kan bygges av en maskin, påpeker Moretti.

Bygger med et klikk

Utviklerne studerte også hvordan bygningsformen kan påvirke effektiviteten med tanke på geografisk plassering og lokale klimaforhold, samt hvordan materialsammensetningen kan bidra til isolering og ventilasjon. Formen og de utvendige ryggene muliggjør også husets strukturelle balanse.

INTEGRERT: Deler av interiøret er integrert i bygningen.
INTEGRERT: Deler av interiøret er integrert i bygningen.

- Fra den formløse jorden til jorden som husform. I dag har vi kunnskap til å bygge med et enkelt klikk. Teknologien står til tjeneste for mennesker, sier Moretti.

Inne i Tecla er stue, kjøkken og soverom med noen møbler integrert i selve strukturen. Andre frittstående gjenstander er designet for å kunne bli resirkulert eller gjenbrukt. Rent teknisk er tallene: 200 timers utskrift, 7000 maskinkoder (G-kode), 350 lag på 12 mm, 15 mil med ekstrudert masse, 60 kubikkmeter naturmaterialer, gjennomsnittlig forbruk på under 6 kW.

Powered by Labrador CMS