Lokalene er beliggende ved Sørenga Sjøbad mot Ekeberg.

Grete Faremo klager på Carl Erik Kreftings plan om restaurant og bar på Sørenga

– Ved serveringens slutt vil risikoen for bråk være overhengende når flere gjester etter å ha nytt alkohol – kanskje over flere timer – forlater stedene samtidig, skriver Sørenga-beboer Grete Faremo i en melding til Plan- og bygningsetaten. – Her var det restaurant før og det er regulert for det, sier Carl Erik Krefting.

Publisert

I mars sendte FxARK – på vegne av Carl Erik Krefting-selskapet Oslo Bay District AS – søknad om rammetillatelse for Sørengkaia 134-142, som er beliggende ved Sørenga Sjøbad.

Tiltaket omfatter en del av eksisterende næringslokaler på plan 0 med totalt bruksareal 774 kvadratmeter, fordelt på tre bruksenheter og tilhørende fellesarealer. Søknaden gjelder bruksendring av næringslokaler til restaurant, bar og kafé.

Næringslokalene har i lange perioder stått tomme, med unntak av mindre, midlertidige virksomheter som har holdt åpent sommerstid, og deler av lokalet som er brukt til restaurant.

Oslo Bay District ønsker nå å oppgradere og dele inn lokalene i tre bruksenheter, slik at de kan leies ut til tre ulike aktører: Restaurant for ca. 120 gjester, bar (70 gjester) og kafé (39 gjester).

Plan- og bygningsetaten (PBE) har mottatt en rekke merknader fra naboer til den nevnte eiendommen, deriblant fra tidligere justisminister Grete Faremo. I en melding til etaten skriver hun at det er tre forhold som tilsier at ingen næringsaktivitet utover kl. 23 bør tillates.

– Sikkerhetshensyn tilsier samme vurdering som for Sjøbadet og avsluttet servering kl. 22. Sjøbadet stenger kl. 22. Begrunnelsen for å etablere stengetiden var ikke minst sikkerhet. Man erfarte at alkoholbruk og varme kvelder ga fatale nattebad. Det er for grunt vann for stuping flere steder, og det skjedde flere stygge ulykker. Området inn mot Ekeberg er mørkt og stille, faren for ulykker desto større, skriver Faremo.

Hun mener også at bruksendringen som foreslått vil føre til mer bråk og utrygt bomiljø.

– Sameiets vedtekter krever ro fra kl. 23. Vi forutsetter at all næringsvirksomhet, og ikke minst uteservering som tillates, retter seg etter dette. Reglene er uforenlig med bardrift etter kl. 23 og utover natten.
Ved serveringens slutt vil risikoen for bråk være overhengende når flere gjester etter å ha nytt alkohol – kanskje over flere timer - forlater stedene samtidig.

– Korteste vei til sentrum går bokstavelig forbi og under soveromsvinduene i flere leiligheter. Selv rolig samtale vil være til sjenanse. Det er dessverre en kjent sak at ikke minst i de mørkeste delene av kaia mot Ekeberg foregikk/foregår omsetning av narkotika. Bardrift utover natta vil gjøre området mer utrygt for slik trafikk, skriver Faremo.

Hun mener også at trafikkbråk utover sen kveld / natt vil øke.

– Det er ingen etablerte Taxi-holdeplasser på Sørenga. En del drosjer kjører rundt med håp om å få kunder. Nå er det knytta til etablert restaurantdrift langs kaia mot «Operasiden» og deres stengetider. Til tider står mange biler oppstilt / parkert i rundkjøringen. Om sommeren gjerne med musikkanlegg på og dørene åpne. Restaurant / barvirksomhet vil naturlig føre til mer trafikk i rundkjøringen utover natten, skriver hun.

Faremo skriver i en SMS til Estate Nyheter at hun ikke har ytterligere kommentarer til denne saken.

Carl Erik Krefting er klar på at det vil bli restaurantåpning i juni, og viser til reguleringen. Han mener noe av det som har skapt suksessen i Bjørvika, er at man har lagt til rette for byliv med restauranter og kafeer.

– Her har vi hatt serveringsvirksomhet tidligere, og det er det vi drar i gang igjen nå. Og det er regulert til servering. Det forundrer meg at man blir overrasket over at det er servering i nabolaget når man kjøper leiligheter hvor det er regulert inn servering. Det er veldig bra med byliv i Bjørvika, og folk elsker å være der, men da må man akseptere at det også er liv der, sier Carl Erik Krefting i Carucel.

Powered by Labrador CMS