SKÅRERBYEN: Utviklingen av tettstedet Skårer i Lørenskog er i full gang, med Selvaag som den desidert største aktøren. De skal bygge 1.100 leiligheter i det de kaller Skårerbyen. Ill.: Selvaag
SKÅRERBYEN: Utviklingen av tettstedet Skårer i Lørenskog er i full gang, med Selvaag som den desidert største aktøren. De skal bygge 1.100 leiligheter i det de kaller Skårerbyen. Ill.: Selvaag

Byutvikling verdt milliarder

Veksten de siste årene har vært enorm. Men neste steg er 1100 leiligheter i Skårerbyen som kommer til å gi kommunen et nytt sentrum.

Publisert Sist oppdatert

Utvidelsen av tettstedet Skårer like sør for Lørenskog sentrum begynte så smått med 80 leiligheter i 2005. Reguleringsplanen for området tilsier rundt 2000 nye boliger her – enn så lenge. Og i 2018 vedtok kommunestyret byggehøyder på opptil ni etasjer.

Selvaag Bolig er den største aktøren på Lørenskog og på Skårersletta. I prosjektet de kaller Skårerbyen starter hvert øyeblikk bygging av de første 1.100 leilighetene. Historisk er dette ett av selskapets største prosjekter. I november la de ut to blokker for salg, og ytterligere to i februar.

– Hittil har vi solgt 81 av totalt 119 leiligheter i disse blokkene med opptil seks etasjer, noe som tilsvarer 55 prosent av totalverdien. Noen få salg til gir oss 60 prosent og dermed er vi i mål lenge før skjema. Byggingen starter ganske snart, så er planen å holde på i ti år, sier salgssjef Stian Møller-Karlsen i Selvaag Bolig.

De to første byggetrinnene deres skal inneholde totalt 238 leiligheter i sju blokker, til en verdi av rett under en milliard kroner. Skjemaet Selvaag Bolig jobber etter viser rundt 120 leiligheter i hvert trinn fremover. Om det blir noe utover dette slik som i Lørenskog stasjonsby, kan ikke Møller-Karlsen bekrefte.

– Der sa vi også i utgangspunktet ti år, men det blir forlenget siden vi fikk tak i flere tomter. Om det samme skjer i Skårerbyen vet jeg ikke, påpeker han om den drøyt 60 mål store eiendommen de ble introdusert for da Selvaag Bolig fusjonerte med Hans Property Group i 2011.

Suksess

Møller-Karlsen er svært fornøyd med interessen for leilighetene i Skårerbyen som måler fra 42 til 125 kvadratmeter. Prisen går fra 2,79 til 10,25 millioner kroner.

– Dette er en salgssuksess. Som i mange slike prosjekter går de miste to- og treromsleilighetene først, ofte kjøpt av førstegangsetablerer, eller som salgs- eller utleieobjekter og fremtidige boliger til barn. Men vi har også solgt tre av de flotteste toppleilighetene, gjerne til folk som har bodd i eneboliger i mange år, påpeker han.

I tillegg til leilighetene skal Selvaag Bolig også anlegge en 15 mål stor bypark i Skårerbyen, med blant annet en tuftepark, fotballbane og volleyballbane. Med årene skal dessuten den sterkt trafikkerte Skårersletta (fylkesvei 353) som går tvers gjennom sentrum bli områdets ryggrad og kobling mellom andre boligprosjekter som bygges her. Kommunen ser for seg blant annet butikker og cafeer på gateplan for å skape et trivelig gateliv.

– Vi er godt fornøyd med planene for vårt område. Vi skal lage en hagebystruktur der folk trives i et grønt og åpent miljø, som kanskje Skårer har manglet. Jeg synes dette ser veldig lovende ut, sier Stian Møller-Karlsen.

Ikke alene

Selvaag som bygger på vestsiden av fylkesveien er ikke alene om å bidra til byutvikling her. På østsiden er Rema Etablering Oslo og Kruse Smith Eiendom i ferd med å bygge Skårersletta Kvartal som får 229 leiligheter i fem blokker. Kontraktsummen er på snaut 500 millioner kroner før moms, og prosjektet skal stå ferdig høsten 2020. Prisen på leilighetene som varierer fra 32 og 111 kvadratmeter er satt fra 2,3 til 6,8 millioner kroner.

I sørenden av Skårersletta har Bakke og Scandinavian Property Group (SPG) begynt på Berger Hage, et prosjekt med 192 leiligheter i seks blokker.

BERGER HAGE: 130 av 192 leiligheter i Berger hage er allerede solgt. Ill.: Bakke
BERGER HAGE: 130 av 192 leiligheter i Berger hage er allerede solgt. Ill.: Bakke

– ØM Fjeld som er totalentreprenør har sprengt ut hele tomta og er nå i ferd med å reise det første huset. Så går det i ett til vi er ferdige med første byggetrinn sensommeren 2020 og andre byggetrinnvinteren/våren 2021, sier utbyggingssjef Ole Kristensen i Bakke.

Salgsverdien på leilighetene er 873 millioner kroner, og 130 av dem 192 er solgt allerede. Kristensen har stor tro på det som er definert som sentrumsområdet i Lørenskog.

– Berger Hage ligger mellom to kjøpesentre og like ved bussterminalen, kulturhuset og en ishockeyhall. I tillegg planlegges det for T-bane ved bussterminalen med tid og stunder. Slike faktorer er populære i et marked med hard konkurranse. Prosjektets popularitet gjenspeiles i salget og viser at vi har truffet godt i markedet. Vi har solgt jevnt og trutt siden starten og det går ut hele tiden, sier han.

Et steinkast unna bygger Veidekke prosjektet Tunveien – 44 leiligheter og 45 rekkehus. 67 prosent av første og 40 prosent av andre salgstrinn er allerede solgt. Ferdigstillelse er forventet henholdsvis høsten 2019 og våren 2020.

På Skårer ligger også boligprosjektet Entreen som i alt skal bestå av rundt 450 leiligheter i åtte blokker i opptil ti etasjer. JM er godt i gang med byggingen som skal fortsette i noen år fremover. To blokker er allerede utsolgt.

Olav Thon Gruppen har i mange år vært en viktig bidragsyter i området med utvikling og salg av nesten 300 leiligheter. I tillegg til hotell- og handelsvirksomhet med Thon Hotel Triaden og Triaden Kjøpesenter. Gruppen står nå ovenfor en stor revitalisering av Triaden Kjøpesenter med tilhørende boligområde på inntil 500 leiligheter.