Aktuelt:

HEVER TERSKELEN: Bærum følger Oslo og varsler bygge- og deleforbud. – Vil bety at terskelen blir enda høyere for de som vil etablere seg i Bærum, mener Morten Thøgersen i PrivatMegleren Thøgersen & Partnere. Ill. foto.

Bygge- og deleforbud i Bærum: - Vil gi full bråstopp fra utbyggernes side

Daglig leder Morten Thøgersen hos PrivatMegleren Thøgersen & Partnere er overrasket over Bærum kommunes forslag til bygge- og deleforbud.

Publisert Sist oppdatert

- Dette vil få store konsekvenser. Jeg er overrasket over at kommunen går til et slikt skritt.

Dette sier Morten Thøgersen, daglig leder og partner hos PrivatMegleren Thøgersen & Partnere. Den erfarne eiendomsmegleren er blant de som har lengst fartstid innen salg av eiendommer i Bærum.

Det var sist torsdag at et flertall av planutvalgets medlemmer anmodet kommunens administrasjon om å utarbeide og sende ut et varsel om midlertidig forbud for enkelte tiltak som omfatter nye boenheter.

- Utbyggerne forsvinner

Thøgersen sier han ble tatt på sengen av Bærum kommunes varsel om at det kan komme et midlertidig bygge- og deleforbud i kommunen.

- Jeg hadde ikke ventet dette. Fra før har kommunen skjerpet reglene for hvor store tomtene må være for å tillate deling og utbygging, og jeg mener disse reglene i seg selv har gjort at kommunen har god styring og kontroll på fortetting. Når kommunen nå varsler bygge- og deleforbud, blir det helt bråstopp i utvikling av prosjekter i dette segmentet.

Thøgersen har på vegne av kunder flere eiendommer som rammes av det nye forbudet.

- Dette er store eiendommer, som med utgangspunkt i de gamle reglene kan bebygges med flere boenheter. Med et bygge- og deleforbud vil det ikke bli mulig å fortette her. Ingen utbyggere vil ta sjansen på å vente flere år på avklaring. Dermed forsvinner disse kjøperne som interessenter. Dette vil gi en bråstopp, i et marked som fra før sliter med store utfordringer forbundet med høye byggepriser, sier han.

Meglerveteranen utelukker ikke at utbyggerne vil vende Bærum ryggen og heller se mot nabokommunen Asker. Han synes det er synd hvis Bærum skal ende opp som en kommune kun for de etablerte.

- Etter sommeren har vi merket et skift i markedet. Kjøperne er blitt mer tilbakeholdne, ikke minst de yngre. Folk har fått merke høye strømpriser, stigende renter, høyere levekostnader og mer påholdne banker, sier Thøgersen og legger til:

- Boligprisene er høye nok som de er i Bærum. Når kommunen nå stenger for nye prosjekter, vil det bety at terskelen blir enda høyere for de som vil etablere seg her. Dette får konsekvenser for yngre kjøpere og barnefamilier, som risikerer å bli stengt helt ute, avslutter han.

Powered by Labrador CMS