Aktuelt:

POSITIVT: Byggekraner er et tegn på vekst, og slike er med på å dempe konkursveksten i oktober.

Bygg og anlegg bremser konkurstrenden

Konkurstrenden fortsetter – men en nedgang i bygg og anlegg bremser utviklingen.

Publisert

Serveringsbransjen samt agentur- og engroshandelen i Norge sliter. Men takket være bygg- og anleggsbransjen er konkursøkningen i oktober betraktelig svakere enn de to foregående månedene.

282 norske selskaper gikk konkurs i oktober, opp åtte prosent sammenlignet med oktober i fjor. Pilene peker altså fremdeles i samme retning, men utviklingskurven er betydelig flatere enn i september (44 prosent opp) og august (71 prosent opp).

– Vi ser fremdeles betydelig i økning i flere bransjer, men i den totale statistikken dempes utviklingen av en markant konkursnedgang i bygg- og anleggsbransjen, sier daglig leder Per Fjærestad i en pressemelding fra kredittopplysningsbyrået Creditsafe.

Nybygging og spesialisert bygg- og anleggsvirksomhet er to av fem kategorier som vanligvis figurerer i toppen av konkursstatistikken måned etter måned. De øvrige tre bransjene i denne tetgruppen er serveringsvirksomhet, detaljhandel og agentur- og engroshandel.

Stor påvirkning

Grunnet omfanget til de to bygg- og anleggsbransjene har konkursutviklingen i disse stor påvirkning på den helhetlige konkursutviklingen – og denne måneden bidrar de til en langt mer positiv start på fjerde kvartal enn i tredje kvartal.

Henholdsvis 37 og 36 i disse to kategoriene gir en konkursnedgang på henholdsvis 19 og 14 prosernt sammenlignet med samme måned i fjor, skal vi tro byrået.

Detaljhandelen holder seg relativt stabil med en konkursøkning på 17 prosent (28 konkurser mot 24 i oktober i fjor) er tallene langt mørkere for serveringsbransjen og agentur- og engroshandelen.

36 serveringsvirksomheter gikk dukken i oktober, opp 56 prosent fra fjorårets 23. Raset er likevel størst i agentur- og engroshandel. 23 konkurser gir en økning på 109 prosent, sammenlignet med 12 konkurser i samme måned i fjor.

Til tross for en generell nedgang finner kredittopplysningsbyrået to store konkurser i bygg- og anleggsbransjen:

1. Kvia Entreprenør med 32 ansatte og en omsetning på 212 millioner i 2020.

2. Georg Andresen og Sønner med 19 ansatte og omsetning på 171 millioner i 2021.

- Den siste av konkursene som skiller seg ut i oktober er Høglund Gas Solutions i Tønsberg.

Selskapet i bransjen arkitektvirksomhet og teknisk konsulentvirksomhet, hadde 15 ansatte og omsatte for 273 millioner kroner i 2021, påpeker Fjærestad.

Eksplosjon i to fylker

På fylkesbasis skiller Troms og Finnmark seg ut i negativ forstand. I oktober gikk 13 av fylkets selskaper konkurs, en økning på 117 prosent fra fjorårets seks.

Også Vestfold og Telemark øker markant. 33 konkurser mot fjorårets ni er en økning på 106 prosent.

Kun fire fylker hadde en nedgang i antall konkurser i oktober:

· Agder (-31%).

· Rogaland (-31%).

· Trøndelag (-30%).

· Møre og Romsdal (-20%).

Powered by Labrador CMS