Thomas Ramcilovic. Foto: Glen Widing
BYEN ER BERGEN: Thomas Ramcilovic i DNB Næringsmegling sier kontorleien har økt mest i Bergen.

Bergen har klart størst prisvekst i kontormarkedet

Oslo derimot, oppleves som en brems.

– Bergen har hatt en klart sterkere årlig sysselsettingsvekst enn de øvrige norske storbyene de siste kvartalene. Kontorleiene har også steget mest i Bergen. A-kategorileien – de 15 prosent dyreste leiekontraktene – har steget med rundt 9 prosent det seneste året, melder Thomas Ramcilovic i DNB Næringsmegling om tallene fra Arealstatistikk.

Det skapes relativt få nye arbeidsplasser i Norge for tiden, spesielt i privat sektor. I Oslo har det knapt blitt flere jobber i private bedrifter det foregående drøye året, noe som har bidratt til en utflating i kontorleiene. Også for landet som helhet er veksten godt under trend.

Ansettelser driver kontormarkedet

– Hvis det er ett sett makrodata man skal følge for å måle temperaturen i kontorleiemarkedet, er det sysselsettingstallene. Utviklingen i antall arbeidsplasser korrelerer svært tett med utviklingen i leiepriser. Spesielt interessant er utviklingen i privat sektor, som er mer konjunkturutsatt enn offentlige arbeidsplasser, poengterer han.

SSBs tall for første kvartal 2025 viser at bedriftene fortsatt utsetter satsing i form av nyansettelser.

– I Oslo utgjør privat sektor rundt 3 av 4 arbeidsplasser, og dermed en større andel av arbeidsmarkedet enn i Bergen, Trondheim og Stavanger. Dermed har det vært spesielt negativt med nær nullvekst i private arbeidsplasser det seneste halvannet året. De nyeste tallene fra SSB viser en årlig vekst i første kvartal på 0,2 prosent, opp fra 0 kvartalet før. Til sammenligning har den årlige veksten i Oslo vært omtrent 2,5 prosent siden 2016, sier Ramcilovic.

Veksten har altså vært langt under trend over tid, men landingen har vært myk. I tidligere perioder med nedgang, sist under koronapandemien – har det oftest blitt færre arbeidsplasser som en følge av konkurser og nedskjæringer. Det har ikke skjedd nå, mens leieprisene har flatet ut snarere enn å falle.

– I tidligere perioder med nedgang – senest under koronapandemien – har det oftest blitt færre arbeidsplasser som følge av konkurser og nedskjæringer. Det har ikke skjedd nå, mens leieprisene har flatet ut snarere enn å falle. Den svake utviklingen i Oslo må ses i sammenheng med at Oslo kommer fra svært sterk vekst i antall jobber i etterkant av pandemien, en periode med lave renter og kraftig innhenting, forklarer Ramcilovic.

Sterkt i Stavanger - for en stund

Trondheim har en stor andel offentlige arbeidsplasser, rundt 37 prosent mot 32-33 prosent i Bergen og Stavanger. Veksten i privat sektor har vært relativt svak det seneste året, med rundt 0,6 prosent økning i antall jobber i privat sektor.

Stavanger-regionen har hatt sterk vekst i flere år, en innhenting etter at et markant fall i oljeprisen rundt 2014 ga en knekk. Den årlige veksten i regionen i privat sektor har vært rundt 1,6 prosent de foregående par kvartalene.

Dette er et stykke under trend ifølge Ramcilovic.

– Perioder med vekst godt under trend har historisk sjelden vart mer enn halvannet til to år. Hvis det slår til også denne gangen nærmer vi oss et vendepunkt, hvor bedrifter som har utsatt beslutninger rundt utsettelser og kontorlokaler igjen blir mer optimistiske. Landingen har rett nok vært myk denne gangen, men defensive private bedrifter er også et argument for lavere renter. Blant annet ved at det bidrar til lavere KPI-vekst, slutter han.

Powered by Labrador CMS