
Smart grep kan gi 200 nye boliger i høyblokker
– Vi gjør ikke dette bare for oss selv og vårt eget prosjekt. Finner vi den rette måten å gjøre dette på, kan Norge få mange nye spennende prosjekter rundt om i landet, sier daglig leder Filip Rygg i Rexir.
På vegne av AJ Holding AS – med investeringsselskapet Rexir i spissen – har Opus Bergen bestilt oppstartsmøte hos Plan- og bygningsetaten (PBE).
Formålet med planinitiativet er å gjennomføre et arealbytte i praksis, gjennom én felles reguleringsplan, og i prosessen gå foran og utvikle nye verktøy for bruk som sjekkliste og veileder for arealbytte gjennom plan, i tett samarbeid med kommunen.
– Helt konkret ønsker forslagstiller å omregulere ca. 10 mål grøntformål til boligbebyggelse ved Myrdal, mens ca. 50 mål regulert fremtidig næringsareal omreguleres til landbruksformål (LNF) i Hordvik.
– Det legges altså til rette for en bytteratio mellom boligområde og LNF på 1:5. Det er viktig å presisere at av de 10 daa bolig vil mye areal avsettes til grønt, slik at ratioen egentlig er ytterligere i favør av naturivaretagelse, fremgår det av henvendelsen til PBE i Bergen.
Opus påpeker at området på Myrdal har høyere friluftlivsverdi enn området på Hordvik, «men bebyggelsen er tenkt plassert og tilpasset for å få minst mulig negativ effekt på friluftsområdet». Forslaget bidrat totalt sett positivt til arealregnskapet i kommunen, med å «spare» minst 40 mål natur.
– På arealet i Hordvik foreslås det ingen byggetiltak. Planens tiltak skal kun finne sted på Myrdal, langs Myrdalsvegen. Det foreslås å etablere ca. 200 nye boliger i høyblokker. Disse tenkes plassert i et smalt belte langs veien, for å ivareta og videreføre mest mulig av skogsområdet, fremgår det av planinitiativet.
Daglig leder Filip Rygg i Rexir sier til Estate Vest at dette er en prinsipielt viktig sak.
– Vi gjør ikke dette bare for oss selv og vårt eget prosjekt. Finner vi den rette måten å gjøre dette på, kan Norge få mange nye spennende prosjekter rundt om i landet, påpeker han.
Ifølge Rygg er det, selv uten et lokalt politisk vedtak om arealnøytralitet, et økende krav fra innsigelsesmyndigheter om å unngå naturtap ved nye boligprosjekter.
– Sabima, som en av Norges fremste interesseorganisasjon på vern av biologisk mangfold, har dokumentert at arealendringer er den største trusselen mot natur i Norge. Over 80 kommuner arbeider nå med målsetninger om arealnøytralitet, og forskning viser at riktig bruk av arealbytte kan redusere naturtap betydelig, sier han.
Gjennom Skogly-prosjektet vil Rexir teste ut nye verktøy som kan brukes nasjonalt, særlig på gjennomføring.
– Her er det foreløpig store kunnskapshull på hvordan økologisk kompensasjon kan og bør sikres privatrettslig og økonomisk, sier han.
De to arealene er beliggende noen kilometer fra hverandre, noe PBE ikke skal være begeistret for. Dette har imidlertid ikke Rygg forståelse for.
– Det er nettopp arealbytte som kan ivareta intensjonene med KPA, og at avstand mellom tomtene som byttes er noe av poenget med byttet. Det er tross alt slik man oppnår en større gevinst hva gjelder transport og klima, sier han.