Aktuelt:

SKEPSIS: Norske boligselgere er ikke klar for å gjøre alt selv.
SKEPSIS: Norske boligselgere er ikke klar for å gjøre alt selv.

Bare en av fem tør selge bolig uten megler

Nordmenn er ennå ikke klare for å selge boligene sine på egen hånd.

Publisert

Det er i en spørreundersøkelse gjennomført av Meglersmart.no at tallene viser at nordmenn ikke føler seg trygge på å selge sine boliger på egen hånd. Av 842 respondenter svarer over halvparten at de ville overlatt hele prosessen til en megler (52 prosent). Bare 20 prosent svarer at de hadde følt seg trygg på å utføre hele prosessen selv. Samtidig svarer 27 prosent at de ville følt seg trygge på å utføre deler av prosessen selv.

- Det er fullt mulig å selge selv, så lenge man forholder seg til de lover og regler som er gjeldende for boligsalg. Det er også mulig å samarbeide med en megler ved at dere gjør litt hver. For eksempel kan du holde visninger selv, mens megleren tar seg av budrunden, eller du kan få megleren til å ta seg av det mest kompliserte, mens du gjør alt det andre, sier Martin Hæreid, daglig leder i Meglersmart.

I januar i år trådte det i kraft drastiske endringer i avhendingsloven, noe som gjorde at mye av ansvaret som tidligere lå hos kjøper ble flyttet til selger. I forbindelse med endringene kom det også en egen forskrift som stiller krav til mer detaljerte tilstandsrapporter, og det ble ikke lenger mulig å selge en «bolig som den er».

- Det er vanskelig å si om folk føler seg utrygge på å selge på egenhånd fordi boligloven har blitt strengere, men det er ikke usannsynlig at dette er en av grunnene. Endringene krever for eksempel at alle feil og mangler blir tilstrekkelig opplyst om, og at selger i større grad kan bli erstatningsansvarlig enn tidligere. Folk er nok rett og slett redde for å trå feil, sier Hæreid.

Powered by Labrador CMS