PRISSATT: Hasle Tre er kåret til Årets Trebyggeri 2022.

Bærekraftpris til Hasle Tre-prosjektet

Hasle Tre er kåret til Årets Trebyggeri 2022. Kontorbygget i massivtre er det første i Norge, og består gjennomgående av løsninger med trevirke i alt fra bærekonstruksjon, isolasjonsmateriale til trespikre. Bygget er også konstruert for å kunne demonteres og ombrukes i fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

Det er Högeh Eiendom og AF Eiendom som er utvikler av trebygget, som huser Redd Barna på Hasle. Seltor har vært totalentreprenør og ansvarlig for leveransen av Hasle Tre.

Juryen til Årets Trebyggeri lot seg begeistre og begrunnet sitt valg med følgende beskrivelse: «Det er benyttet tre fra innerst til ytterst. Det er tatt i bruk nye løsninger og gjenbruk er førende i alle valg. Dette er et flott eksempel på hvordan byggeriet framover kan gi innhold til uttrykket sirkularitet».

Det er ikke bare denne juryen som har uttrykt sin begeistring. Også fra Redd Barna, som har flyttet inn i det fire etasjer høye bygget på 2.800 kvadratmeter, er det høstet lovord.

– Dette kontoret er bygget på et så revolusjonerende vis at vi håper det vil forandre hele byggebransjen, sa generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna under den offisielle åpningen av Hasle Tre.

– Med ombruk som den viktigste føringen i prosjektet, har Hasle Tre vært et prosjekt med høy grad av innovasjon og vilje til å tenke nytt for at vi skulle nå de høye miljøambisjonene. Det har vi fått med entreprenøren Seltor. Med sin kompetanse og dedikasjon, har Seltor sørget for at prosjektet ble levert på tid med de bærekraftige løsningene vi ser i dag, sier Atle Sundby, prosjektdirektør i Höegh Eiendom.

– Hasle Tre har blitt en helt unik eiendom, men også veien frem til ferdig bygg har vært utrolig med nye innovative løsninger. Dette er Norges første demonterbare og ombrukbare kontorbygg i tre. Den bærekraftige trekonstruksjonen fanger opp overskuddskarbon fra omgivelsene. Trematerialene har også en positiv innvirkning på inneklima, til glede for alle som oppholder seg i og bruker bygget. Det er også første gangen vi overleverer et bygg der det følger med en instruks for hvordan det skal demonteres for videre bruk i andre prosjekter en gang i fremtiden, sier prosjektsjef Peter Persson i Seltor.

Bygget på en - to – tre

At bygget kan demonteres får fortjent mye oppmerksomhet. Det samme fortjener også selve monteringen. Den gode samhandlingen mellom alle involverte resulterte i at bygget var reist og tett etter kun syv uker.

– Hasle Tre ble montert på rekordfart. Kompleksiteten i dette prosjektet har krevd nye løsninger og nye måter å tenke på. At vi har lykkes med dette prosjektet må tilskrives det fantastiske samarbeidet. Her har arkitekten, rådgiverne, underentreprenører og ikke minst byggherre vist en evne og vilje til å være løsningsorienterte. Vi har alle vært omforent om ambisjoner og de mål som skulle oppnås. Denne prisen og den anerkjennelsen Hasle Tre nå får er også en bekreftelse på vellykket samhandling, sier Persson.

Prosjektet har oppnådd klassifiseringen BREEAM NOR Excellent og byggeplassen er gjennomført som fossilfri byggeplass. Hasle Tre eies av Höegh Eiendom og AF Eiendom.

Powered by Labrador CMS