MILJØFOKUS: På EXPO Real.(Foto: EXPO Real)
MILJØFOKUS: På EXPO Real.(Foto: EXPO Real)

EXPO Real: Investorer over hele Europa etterspør miljøbygg

Investorers ønske om plassering av kapital i bygg med høy miljøstandard fikk mye oppmerksomhet under EXPO Real i München.

Publisert Sist oppdatert

En generell runde blant de ulike innslagene på messen viser at den trenden vi har sett i flere år – også i Norge – styrkes ytterligere.

– Dette er ikke lenger bare en trend, men en generell og varig investorpreferanse. I Oslo kommer det klart til uttrykk ved at så godt som alle kontornybygg oppføres med høy miljøstandard dokumentert gjennom sertifiseringen BREEAM-NOR, sier Stig L. Bech i BA-HR.

Sammen med John Olof Solberg fra CBRE og Erling Fossen fra Oslo Metropolitan Area representerte han Oslo på EXPO Real i München denne uken.

Under PropertyEUs briefing tilknyttet bærekraftige bygg ble investorenes søken etter bærekraftige bygg understreket av samtlige deltakere. I følge PropertEUs siste nyhetsoppslag fra messen var blant annet Nicole Braun fra Catella Real Estate blant de som viste til et vedvarende skifte i retning langsiktige bærekraftige plasseringer i porteføljer satt sammen av bygg med høy miljøstandard. Hun opplyste at satsingen på bærekraftsbaserte fond nå drives av ren etterspørsel.

Synspunktet ble delt av Boris van der Gijp (direktør for strategi og research i Syntrus Achmea Real Estate and Finance). Han opplyste at bærekraft er like viktig – om ikke mer viktig – enn avkastning hos Syntrus’ klienter.

Dette ble fulgt av Priscilla Tomasoa som er leder for kommunikasjon i Redevco. Tomasoe sa i følge PropertEU at bærekraft er bra for investorers avkastning på sine plasseringer, og at investorer nå er klar over dette faktum. Hun viste videre til at folk vil leve i «healthy buildings» og i byer som gjør det bra på soft-faktorer som bevaring og livskvalitet.

– Dette er også et interessant bilde, sier Bech.

– Vi opplever generelt at innbyggere vektlegger slike myke verdier som Tomaeso beskriver. Dette gjelder ikke bare energi, som har fått mye fokus i Norge – men også andre temaer. At hun nevner helse er i samsvar med hva vi ser mange er opptatt av også hos oss, noe som blant annet kommer til uttrykk i undersøkelsen «Owners shade of Green» (Høyskolen i Østfold/Kjetil Novang Gulbrandsen). En gjennomgåelse av de første BREEAM-klassifiserte bygg i Norge viser at helse og innemiljø har høy prioritet i prosjektene. Høy luftkvalitet er for eksempel blant de høyest prioriterte verdifaktorene.

Les også: Oslo i verdenstoppen innen miljøbygg

– Spennende er det også at bevaring løftes frem internasjonalt, fortsetter Bech.

– Folk ønsker kontakt med det opprinnelige. Bygg og bymiljøer skal være moderne og funksjonelle , men samtidig vise den historiske forankring. Det historiske er slik sett også en faktor når det kommer til rene økonomiske vurderinger. Miljøer som inkluderer det bevaringsverdige, er etterspurt og gir god økonomi – patina er naturlig nok en verdifaktor som ikke kan nybygges.

Et eksempel som blir trukket frem på PropertEUs briefing er satsingen som gjøres i Skottland på bærekraft og miljø, der myndighetene blant annet har en kraftfull ambisjon om at 100 prosent av energibehovet innen 2020 skal dekkes av bærekraftige kilder. Stuart Black (direktør for utvikling og infrastruktur i Scottish Cities Alliance) siteres slik: «It is the right thing to do for the planet, but it also brings investors in”.

– Bærekraft og miljø er ikke lenger bare et spørsmål om idealisme. Vi har i flere år påpekt at bærekraftig og god miljødokumentasjon også er en beinhard økonomisk realitet. Bærekraft er etterspurt, avslutter Bech.

Les også: Lavere lånekostnad ved grønne bygg?