Estetisk mønsterbedrift

Tekstildesigneren Ia Torgersen gir farve og funksjonsevne til de rom der hennes tekstiler får plass. Når estetisk inntrykk og praktisk funksjon er gjennomtenkt, bidrar interiøret til at vi mennesker fungerer bedre. Å få til dette er Ia Torgersens mål.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det er nesten en lidenskap for meg å få et stygt rom til å fungere med enkle virkemidler, sier Ia Torgersen. – Særlig utfordrende er det når oppdragsgivers budsjett og tid er begrenset. Da er det små muligheter til å foreta bygningsmessige endringer. I slike situasjoner får en spesielt vist hvordan tekstiler kan omskape og redde uskjønne rom.Ia Torgersens orientering mot det estetiske er sterk. Skjønnheten i miljøet rundt en og farvenes samspill i dette er viktige ledestjerner. En ting er hun sikker på: Det som er vakkert, det varer. Det vakre og harmoniske har også en praktisk side av ikke så liten betydning.– I harmoniske omgivelser der farvene samspiller på riktig måte, føler man seg mer harmonisk selv og trives bedre. Med dette yter en også bedre og er kanskje mindre vekk fra arbeidet.

I arbeidsmiljøer

Brorparten av tekstilene fra Ia Torgersen Design går til gardiner. Mange av disse anvendes i kontorer, møterom og kantiner. Flortynne stoffer som avskjerming mot korridorer er ellers en annen bruk av tekstil i kontormiljøet. Romavskillere og skjermvegger likeså. I kantiner går tekstilene også til forbedring av romklangen og til vedlikeholdsfrie duker og brikker, gjerne i samme mønster. – Vi har mange oppdrag på helseinstitusjoner, som ofte er nedslitte. Det skal ikke mye til å se hvordan hullete murvegger endres når de dekkes med vakre tekstiler. Kundene til Ia Torgersen Design spenner over et vidt spekter. Arkitekter og interiørarkitekter er en svært viktig gruppe. Hos flere hundre av disse har firmaet utplassert prøvekolleksjoner, som oppdateres ettersom nye mønstre og stoffer kommer til. Ia Torgersen har bygget opp kolleksjonen på basis av de utfordringer hun har møtt i større bygg.

Oppdragsgiverne

Offentlige oppdragsgivere der det er brukergrupper som treffer interiørvalg, er det også mange av. Ved siden av helseinstitusjoner har undervisningsinstusjoner og ambassader vist seg å ha tekstile innredningsbehov. Også i næringslivet er det slike.Eiendomsselskaper vil selvfølgelig at leietagerne skal trives og bli værende lengst mulig. Mange har brukt Ia Torgersen som et bidrag til dette. Oljeselskaper som Statoil ønsker at plattformarbeidere og ansatte på land skal trives i boligblokker og i kontorbygg.– At det var vi som fikk ansvaret for tekstiler på den nye hovedflyplassen, har vært spesielt morsomt. Gardermoen var ikke noe lite oppdrag for oss.For alle som trenger lys- og solavskjerming har Ia Torgersen utviklet en blendingstekstil som sparer en for en ekstra blendingsgardin. Oppfinnelsen kan erstatte ytre solavskjerming og har blant annet vist seg nyttig for dem med rom der mennesker sover.

Kreativitet og bedriftsledelse

Ia Torgersen har utdannelse i stofftrykking og veving. I 1970 startet hun som frilansdesigner for tekstilindustrien. Et par år senere laget hun mønsteret til det første mønstrede sengetøyet til Høie. Denne produsenten har nytt godt av hennes kreative sans i mange år. Mønstrene til industrien og til hennes egne designtekstiler har hun hele tiden fremstilt for hånd på sitt eget verksted. Her har hun sikkert latt seg inspirere av naturskjønne omgivelser på Beitostølen, Dovre eller Løten, der hun har bodd på gård med dyr og billedhuggerektemann.I 1980 begynte prosjekt-oppdragene i offentlige miljøer. Ia Torgersen Design har siden utviklet seg jevnt og trutt fra oppdrag til oppdrag og sysselsetter idag ni kvinner og én mann med rådgivning, salg og administrasjon. Hovedkontor og designstudio ligger på Løten, showrom og salgskontor i Oslo.

Hard konkurranse

Konkurransen i interiørbransjen er hard, det er mange som kan bistå med løsninger. Ia Torgersen Design har likevel sluppet å markedsføre seg; jungeltelegrafen har nesten alltid vært nok. Ia Torgersen er den eneste i Norge som står for både design, produksjon, rådgivning og salg i tilknytning til designtekstiler. Hun legger vekt på at kundene skal finne alt på et sted og på å kunne løse flest mulig behov. Hvert av hennes mønstre fås derfor i ulike kvaliteter og passer sammen i farvene. Dette gir mulighet for variasjon og helhet i innredningen på en gang. Prisen hun tar for dette er konkurransedyktig, i følge henne selv.

Behovet i sentrum

Ia Torgersen liker å kalle seg servicepartner for dem som har behov for innredning med tekstil. Mange ber om råd om estetikk og praktiske løsninger. Den driftige tekstildesigneren er opptatt av at tekstilene skal kunne dekke ulike behov i forskjellige rom. Å tenke hvem og hva man innreder for, er avgjørende. Tekstilkolleksjonen må derfor være fleksibel og samtidig så lettstelt som mulig. – Til innemiljøet settes det ofte av mye penger til ventilasjon og gulvbelegg. Et godt interiør preges imidlertid like mye av lys og farver. Innen belysning syndes det mye, og til tekstiler settes det ofte av svært lite. Svært mange ser ut til å glemme hvor viktige vinduene er for et rom. Når tekstiler skal velges, går gjerne den mannlige sjefen til en kvinne han synes kler seg pent og ber henne finne noe som passer. Hun tar gjerne med seg et par andre kvinner. Etter å ha trålet tekstilforretningene ender de i mange tilfeller opp med flere forslag og har problemer med å ta et endelig valg. Da blir det ofte behov for hjelp utenfra.

Powered by Labrador CMS