NYTT: Et av forslagene for Utviklingsområde vest er store trapper ned mot sjøen. Ill.: Schmidt Hammer Lassen architects

Finpusset plan for ny bydel

Nå lyser det snart grønt for den nye bydelen.

Publisert Sist oppdatert

Bodø sentrum vokser og har spist seg inn på tidligere næringsområder som nå dårlig plassert for drift, logistikk og behov for areal til bybebyggelse. Det er derfor vedtatt  å utvikle området til en del av bykjernen. Prosjektet er et samarbeid mellom private grunneiere i selskapet Breivika Utvikling Bodø og Bodø kommune.

Partene ser for seg at områdeplanen for Utviklingsområde vest kan vedtas rundt årsskiftet 2020/2021. I våres vant det danske arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen konkurransen om den nye bydelen. Nå har de vært i Bodø og lagt fram et revidert forslag basert på studier, simuleringer og analyser. Hundholmen Byutvikling melder at det finpussede planforslaget nylig fikk god respons i kommune.

LES OGSÅ: Solgte leiligheter for 200 mill på ett døgn

– Vi har gjort grundige analyser av blant annet vind, solforhold og lys, og en trafikkanalyse samt geoteknikk og sjøsikring, forteller arkitekt Hanna Johansson hos Schmidt Hammer Lassen.

– Veldig interessant og godt gjennomarbeidet, sier byplansjef Annelise Bolland.

I konkurranseforslaget ble det foreslått vannkanaler inn i området, noe som er umulig på grunn av stormflo og bølger.

– Derfor har vi nå laget et forslag om en bølgebrytende steinutfylling med nedtrappinger mot sjøen for å sikre kontakten med havet. Naturen skal være en gjennomgående styrke for hele området. Vi har utviklet flere alternative bebyggelsesplaner for å teste hvordan vindforholdene kan forbedres både sommer og vinter. Målet er å skape uteplasser med best mulig sol- og vindforhold mellom bebyggelsen, i parken og langs sjøfronten der trappene møter havet, påpeker Johansson.

LES OGSÅ: Nord-Norges største prosjekt

Både hun og arkitekt Søren Arentsen har sett på ulike aktiviteter for området, hvordan de på best mulig måte kan tilrettelegge for aktivitet og rekreasjon – samtidig som området gir følelsen av å være i bykjernen.

– Ved parken og bystranden ser vi muligheter for  kajakkpadling, vindsurfing og tilrettelegging for båtforening og seilforening. Vi ønsker å tenke helhetlig med en løpetrassé, lekeplass og kanskje et område for utekonsert og eventer. Ved moloen kan det etableres et aktivitetshus for ungdom, kanskje et fiskeutsalg i kombinasjon med restaurant og et vandrerhjem for å nevne noe, sier Arentsen.

Langs Havnepromenaden foreslår arkitektene alt fra saunaanlegg, båthus, kontakt til sjøen via trapper og kunstinstallasjoner. De har lagt vekt på viktigheten av å oppleve naturens elementer og krefter.

LES OGSÅ: Blir høyest i fylket

– Dette var veldig interessant og gode gjennomarbeidede forslag. At det gjøres ordentlige studier på klima er veldig okei. Å bygge i fjærsteinene er krevende, og arkitektene har vist gode illustrasjoner på hvordan de har justert planforslaget og hva som faktisk er mulig, sier byplansjef Annelise Bolland, som synes forslaget er et godt utgangspunkt for å gå videre i samarbeidsprosessen.

– Vi vil det samme, har mål å skape en helhetlig plan som lar seg realisere. Det har hele veien vært et godt og åpent samarbeid med Bodø kommune. Vi er heldig i Bodø, sier daglig leder Håvard Engseth i Breivika Utvikling Bodø.

Breivika Utvikling Bodø eies av:

Løvold Solution, Christian Jakhelln, Clemens Eiendom.

Powered by Labrador CMS